Društvo

NAJOZBILJNIJA EPIDEMIJA U POSLJEDNJIH 100 GODINA Đerlek: Nismo mirni dok se ne pronađe vakcina

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Mirsad Ðerlek izjavio je da ne možemo biti sigurni da je završeno sa koronom dok se ne pronađe vakcina, kao i da je jedini metod sprečavanja širenje virusa pridržavanje mjera.

NAJOZBILJNIJA EPIDEMIJA U POSLJEDNJIH 100 GODINA Đerlek: Nismo mirni dok se ne pronađe vakcina
FOTO: MARKO DJOKOVIC/EPA

On je rekao za tv Pink da širenje treba usporiti, kao i da se korišćenje krvne plazme pokazalo kao uspješan način za liječenje pacijenata.

– Uvijek se pripremamo za najgori scenario, ne smijemo dozvoliti da nam se zdravstveni sistem toliko optereti da bude na ivici pucanja. Ovo je najozbiljnija epidemija u posljednjih 100 godina, nema opuštanja iako je zatišje, jer korona može biti nepredvidljiva – rekao je Ðerlek.

Govoreći o mjeri nadzora za one koji dolaze iz inostranstva, Ðerlek je rekao da će ona ostati i tokom predstojećih praznika – slava, Nove Godine, Božića i upozorio da se sa hladnijim vremenom usmjeravamo na zatvorene prostore koji su, kaže, najopasnija mjesta za širenje virusa.

Pročitajte još

– Ne kažem da ne treba da proslavljamo, ali i mala greška može da nas vrati u ozbiljno stanje. Proslave treba da nastavimo, ali u manjem broju. Zaboravite na slave i svadbe u obimu kakav je bio – rekao je on.

Kako je dodao, mjere nisu donijete da bi se neko kažnjavao.

– Ali, ako neko bude toliko drzak da ih se ne pridržava biće kažnjen, jer urušava cijela sistem i zaraziće nekog ko je mnogo bitan u porodici – rekao je on.