Hronika

"NAJSTARIJE DIJETE VODILA NA NASTUPE" Mališani satima ostavljani sami u ZAPUŠTENOJ KUĆI dok je majka pjevala

Slučaj hitnog oduzimanja dvoje male djece od majke iz Bogatića jer im je u tom domaćinstvu bila ugrožena bezbjednost danima potresa javnost.

"NAJSTARIJE DIJETE VODILA NA NASTUPE" Mališani satima ostavljani sami u ZAPUŠTENOJ KUĆI dok je majka pjevala
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Strašan prizor u domaćinstvu ove porodice zatekli su radnici Centra za socijalni rad Bogatić. Oni su u kući pronašli dvoje djece, starih dvije i pet godina, koji su bili potpuno sami, dok je najmlađe zatečno golo i boso u dvorištu prepunom razbijenog stakla kako se igra nožem!

Kako nezvanično saznaje Blic, prijava o užasnim uslovima u kojima žive djeca stigla je od komšija, a prijave za ovu porodicu su stizale i ranije. Kako je već objavljeno Centar za socijalni rad donio je momentalnu odluku da se djeca smjeste u hraniteljsku porodicu jer im ugrožena bezbjednost, dok je majka pronađena nekoliko dana kasnije i privedena nakon što je protiv nje podnijeta krivična prijava zbog zapuštanja i zlostavljanja djece.

Prema riječima komšiluka, riječ je o porodici koja nije potpuno funkcionalna. Otac je na radu u inostranstvu, dok se majka bavi pjevanjem i često je odsutna od kuće. Pored ovo dvoje djece, ona ima i dijete od 15 godina.

– Starije dijete uvijek ide sa njom, i po nastupima, spava ko zna gdje… Ne znam, žao mi je djece, to nije dobar život – kaže jedna komšinica.

Dvoje mlađih tako često ostaju sami, kod kuće, što je primijetio i komšiluk, odakle je najvjerovatnije stigla i anonimna prijava.

– Dijete je moglo lako da se povrijedi, odraslih nije bilo u kući.

Međutim, ono što su radnici Centra za socijalni rad zatekli, kako saznajemo od izvora bliski slučaju, može se opisati poput scene u horor filmu.

Pročitajte još

– Na lice mjesta službenici su izašli po prijavi, a u dvorištu golo i boso igralo se najmlađe dijete, držeći u ruci nož. Samo dvorište je bilo u užasnom stanju, svuda je bilo polomljenog stakla, dijete je moglo lako da se povredi. Kod kuće nije bilo nikoga od odraslih, a unutar kuće sve je bilo razbacano, polomljeno i vrlo nehigijenski. Bilo je tragova uskisle hrane, buđavog hljeba, nešto što se ne viđa svakog dana – kaže nam naš izvor.

Uz to, djeca su bila u veoma lošem stanju, zapuštena higijenski. Sudeći po svemu ovome, radnici su donijeli odluku da se pokrene postupak protiv majke, a da se djeca smeste na bezbjedno. Prema prvim informacijama, predmet je u Osnovom tužilaštvu u Šapcu, predate su i fotografije sa lica koji će odlučiti da li je Centar doneo pravu odluku u skladu sa svojim nadleženostima.

Starije dijete ostalo sa majkom

Inače, otac i majka nisu u dobrim odnosima. Ona je podnosila prijave protiv njega za porodično nasilje, zbog čega i ima navodno zabranu prilaska, a isto tako i on je nju prijavljivao ranije za zanemarivanje dece. Najstarije dijete nije izmješeteno, jer dijete njegovog uzrasta ima pravo da odlučuje da li će ostati sa majkom.

Takođe, kako saznajemo, porodica nije bila korisnik socijalne pomoći, već je imala svoja primanja.

Inače, ustaljena praksa je da se odluka izmještana djece iz biološke porodice rijetko primjenjuje kada je razlog za to materijalni satus porodice, već prvenstveno kada je djeci ugrožena bezbednost, i egzistencijalne potrebe, što se može zaključiti da je i ovdje bio slučaj.

– Porodicama sa djecom koje nemaju dovoljno sredstava za život se pomaže na različite načine, i na republičkom i lokalnom nivou. Međutim, ako je djeci ugroženo zdravlje i bezbjednost, obaveza je službenika Centra da reaguju odmah, a sud odlučuje kada će biti ispunjeni uslovi da porodica bude ponovo na okupu – objasnili su nam proceduru u jednom Centru za socijalni rad.

Zbog ovog slučaja reagovao je i Zaštitnik građana, koji je pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Centra za socijalni rad u Bogatiću.

– Zaštitnik građana je, povodom medijskih informacija da je policija u Bogatiću podnijela krivičnu prijavu protiv majke i da su djeca po hitnom postupku privremeno izmještena u hraniteljsku porodicu, zatražio od resornog ministarstva da izvrši nadzor nad radom Centra u Bogatiću i da ga o rezultatima nadzora obavijesti u roku od 15 dana. Od Centra za socijalni rad u Bogatiću Zaštitnik građana traži da u roku od 15 dana dostavi detaljan izvještaj o postupanju, o mjerama i aktivnostima koje je preduzeo u ovom slučaju – saopšteno je iz ovog tijela.