Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NAJTEŽE U GACKU Zbog visokih temperatura počele restrikcije vode

Regioni
Autor:

Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija

Sa ljetnim danima i visokim temperaturam vazduha hercegovačke opštine imaju problema sa vodosnabdjevanjem, a ovog ljeta najteže su prošli Gačani, gdje su počele restrikcije vode.

Zbog smanjenog dotoka na izvorištu „Vratlo“ u gatačkom  „Vodovodu“ su uradili plan restrikcija u narednom periodu. Isključenja su počela proteklog vikenda, a naizmjenično se  isključjuju „nadanićka“, „stepenska“ i „miholjačka“ linija.

U Gacku je u toku dogradnja vodovodnog sistema, a ugovor vrijedan oko 4,8 miliona maraka potpisan je u julu prošle godine.

Prvobitni rok za završetak je 18 mjeseci, pa i ovo ljeto Gačani povremeno imaju suve slavine, ali se nadaju da će naredno dočekati bez restrikicija vode.

Načelnik opštine Gacko Milan Radmilović je prilikom potpisivanja ugovora rekao da će nakon završetka radova 98 odsto opštine Gacko imati pitku vodu.

– Radiće se vod u dužini oko 12 kilometara, koji će biti spojen sa postojećim izvorištem Vratlo – pojasnio je tada Radmilović.

Nakon više decenija u Nevesinju je riješen problem vodosnabdjevanja, pa ove godine Nevesinjci nemaju restrikcije vode.

Krajem septembra prošle godine tadašnja premijerka Željka Cvijanović, izvršni direktor Hidroelektrana na Trebišnjici Ilija Tamindžija i načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović pustili su u rad vodovod sa izvorišta Udbina, vrijedan osam miliona maraka kojim se rješava problem vodosnabdjevanja.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović je taj dan nazvao istorijskim za Nevesinje.

– Više nećemo gledati u nebo da bismo vidjeli hoćemo li imati vode – poručio je  Avdalović.

U Bileći još nisu završeni radovi na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži pa povremeno zbog izvođenja radova ima kraćih isljučenja, dok dužih restrikcija u snabdijevanju vodom ovog ljeta još nije bilo.

Prije dva mjeseca ozvaničen je početak prve faze radova na izgradnji vodovoda u najbrojnijem bilećkom selu Baljcima, koje ima 121 domaćinstvo i 400 stanovnika.

Za ovaj posao Vlada Srbije je donirala 600.000 maraka, a 200.000 maraka obezbijedila Vlada RS.  Pored restrikcija Hercegovci se u ljetnim mjesecima susreću i sa neispravnom vodom.

Miješanje industrijske i pitke vode

U restoranu RiTE Gacko nedavno je bila neispravna voda, a prema saznanjima Srpskainfo, miješala se industrijska i pitka voda. Ponovljene analize urađene u trebinjskom Zavodu za zaštitu zdravlja pokazale da je ova voda hemijski i mikrobiološki ispravna.

Istovremeno, Nevesinjce su upozorili da voda sa javnih izvora Podkuk i Jadreš nije higijenski ispravna. Iz odsjeka za inspekcijske i komunalne poslove rečeno je da su posljednje analize pokazale da je je voda iz gradskog vodovoda hemijski i mikrobiološki ispravna.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO