Gradovi

NAJTUŽNIJI DAN NOVE ISTORIJE Sjećanje na početak rata u trebinjskoj opštini

Polaganjem cvijeća na spomenik poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu i parastasom u selu Hum kod Trebinja obilježeno  29. godina od  početka rata na ovim prostorima, kada su hrvatske paravojne jedinice napale opštinu Trebinje.

NAJTUŽNIJI DAN NOVE ISTORIJE Sjećanje na početak rata u trebinjskoj opštini
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Na području Ivanice i Osojnika 1. oktobra 1991. godine poginulo je 19 pripadnika JNA, više ih je bilo je ranjeno poslije napada hrvatskih paravojnih jedinica, čime je počeo oružani sukob na trebinjsko-dubrovačkom ratištu.

– Ovo je tužan dan za Trebinje, ali smo istovremeno ponosni na sve koji su se izborili za slobodu u kojoj mi danas živimo. Danas se sjećamo poginulih ali i svih onih koji su odbranili Trebinje, ali i ostale dijelove RS. Moramo da oprostimo ali ne smijemo da zaboravimo šta se dogodilo, jer sjećanjem i poštovanjem prema borcima Vojske RS  čuvamo uspomenu na njih i idemo naprijed – rekao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Prema riječima Dejana Bodiroge, predsjednika Skupštine trebinje Boračke organizacije , prva dva dana rata, 1. i 2, oktobra 1991. godine, Trebinje pamti kao najteže dane u novijoj istoriji.

Hrvatske paravojne snage ispalile su 1. oktobra 1991. godine nekoliko minobackačkih granata od kojih je nastradalo devetoro Trebinjaca, jedan Gačanin, dva dobrovoljca i sedam aktivnih vojnika.