Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NAJVAŽNIJE JE DOBRO OPRATI RUKE Da li je virus korona crijevno ili respiratorno oboljenje?

Društvo
Autor:

Foto: Simone Venezia/EPA

Da bismo se valjano zaštitili, važno je znati sa čime se suočavamo: tako, korona virus nije crijevno oboljenje, kao što se ovih dana ponegdje moglo čuti, već respiratorno.

Iako virus može da se prenese preko ruku neopranih nakon toaleta, korona ne može da se definiše kao crijevno oboljenje.

– Novi podaci pokazuju da se korona virus prenosi i preko digestivnog trakta, odnosno neopranih ruku. Zato jeste od apsolutne važnosti pranje ruku poslije toaleta, i prije jela – nedavno je za Blic objasnio dr Goran Belojević, higijenolog, kada smo, zbog sezone virusa podsjetili građane na ovu izuzetno važnu preventivnu mjeru.

Međutim, dr Belojević je dalje objasnio ovo, nakon što su se pojavile, očigledno netačne, informacije da je korona virus crijevno oboljenje.

– Korona virus je respiratorno oboljenje, kao i grip, to je primarni način prenosa. Kijanjem i kašljanjem se ruke kontaminiraju kapljicama virusa. Nije crijevno oboljenje jer se ne prenosi hranom i vodom, već predmetima koji su kontaminirani pljuvačkom.

Doktor ilustruje primjerom: konkretno, salmonela je crijevno oboljenje, jer se ne može prenijeti kapljicama pljuvačke.

Činjenica koju je naveo, da su pojedini istraživači pronašli korona virus u digestivnom traktu, samo je još jedan razlog za temeljnije pranje ruku, zaključuje dr Belojević.

Mjere zaštite

Mjere zaštite od korona virusa “poklapaju” se sa mjerama koje se primjenjuju kod respiratornih infekcija, virusa gripa. Takve podatke takođe možete naći na sajtu “Batuta”:

Izbjegavanje kontakta sa osobama koje imaju znake respiratorne infekcije

Izbjegavanje masovnih okupljanja i boravka u prostoru gdje je veliki broj osoba na otvorenom ili zatvorenom prostoru

Pojačana i česta higijena ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi ili ako to nije moguće korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području)

Može se preporučiti nošenje maski preko usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gdje su masovna okupljanja (aerodormi, željeznice, autobuske stanice, gradski ili međugradski prevoz)

Pridržavanje mjera zaštite od prenošenja infekcija kod svih osoba koje osjete simptome infekcije organa za disanje (respiratorna etikecija – održavanje rastojanja od drugih osoba, pokrivanje usta i nosa prilikom kašljanja i kijanja papirnim maramicama ili garderobom, često pranje ruku)

Izbjegavanje kontakata sa živim ili mrtvim divljim ili domaćim živim domaćim životinjama

Putnici koji dolaze iz zahvaćenog područja, ukoliko imaju znake infekcije organa za disanje, treba da se obrate svom ljekaru uz napomenu o putovanju.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO