Magazin

Najveća mudrost krije se u svega 5 riječi: Vladeta Jerotić je u samo jednoj rečenici objasnio kako neko cijeli život bude zdrav

Otac Tadej je bio i ostao jedan od najpoštovanijih pravoslavnih duhovnika u Srbiji i šire. Njegova duboka vjera, duhovna mudrost i jednostavnost ostavili su neizbrisiv trag na mnoge ljude koji su imali privilegiju da ga poznaju ili da čitaju njegove spise.

Vladeta Jerotic
FOTO: RTS TV LICA, KAO SAV NORMALAN SVET - ZVANIČNI KANAL/YOUTUBE/SCREENSHOT

Kroz svoje učenje i primjer, otac Tadej nastavlja da inspiriše nove generacije vjernika, a njegovi savjeti i umotvorine se prenose sa koljena na koljeno.

Naime, ovaj duhovnik je isticao da je zdravstveno stanje tijela usko povezano sa mislima koje imamo.

– Bolesti dolaze zbog mislenog pada. Svi obično misle i dobro i zlo. Kakvim se mislima bavimo, takav nam je život. Duh se hrani mislima, telo fizičkom hranom. Čovjek treba da bude svoj ljekar. Ako nije miran, tih unutra, onda mu zalud svi lijekovi i najbolji ljekari. Važno je sačuvati ono dobro u sebi i imati povjerenje u sebe. Samo tako čovjek može gledati napred, biti zdrav, koristiti Bogu, sebi i drugima.

I Vladeta Jerotić, naš čuveni psihijatar, dijelio je isto mišljenje. Bio je jedan od prvih stručnjaka koji je radio na razvoju psihoterapije u našoj zemlji i tome je posvetio gotovo čitav život.

Naime, vrsni neuropsihijatar smatrao da pojačana izloženost stresu najviše uzrokuje psihosomatska oboljenja. Njihovom nastanku umnogome doprinose i potisnuta osjećanja, kao i neadekvatna njega duhovnog i mentalnog zdravlja, prenosi Stil.

– Od gripa do raka – sve su bolesti psihosomatske- govorio je akademik, filozof i književnik Vladeta Jerotić.

Pročitajte još

Šta su, zapravo, somatske (tjelesne) bolesti?

Psihosomatske bolesti su somatske (tjelesne) bolesti čiji je nastanak i tok pod bitnim uticajem psihičkih faktora. Često se zato kaže da su to bolesti koje uključuju i duh i tijelo. Negativno utiču na organe, njihovo funkcionisanje i izazivaju nezdrave promjene na njima.

Opšte je poznato da je glavni okidaš za pojavu čira u stomaku upravu stres.

– Čir u stomaku je nekada naš narod naš zvao “grizlica”. Oni su bili bolji psihosomatičari nego ljekari, jer je narod davno nazvao čir u stomaku grizlica, što znači “grizeš samoga sebe”.

Helikobakterija, takođe, može da bude okidač za čir, ali Jerotić je i tu pokazao da ima uske povezanosti sa psihosomatskim oboljenjem.

– Helikobakterija se izliječi antibioticima, ali nakon nekog vremena se vraća i ponovo nastaje čir. Ako se stalno sekiramo zbog nečega, prelazimo granicu u stresu, oštećujemo tijelo i onda nastaju bolesti- jasno je istakao doktor.

Vladeta Jerotić je, takođe, objasnio da su hipertenzija i infrakt isto psihosomatske bolesti. Tako se hipertenzija, kao posledica pojačanog stresa, sve češće javlja u kod osoba koje nemaju genetsku predispoziciju za visok pritisak, a infrakt ranije nije bio toliko rasprostranjena bolest.

Legendarni Vladeta Jerotić je u samo jednoj rečenici objasnio kako neko uspije da odane godinama zdrav.

– Zato što je psihički zdrav. Psihičko zdravlje je relativno jedinstvo tijela, duše i duha – zaključio je.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu