Društvo

Najveći broj zainteresovanih na glumi: Na PRIJEMNI ISPIT na Akademiji umjetnosti u Banjaluci izaći će ukupno 156 kandidata

U akademskoj 2024/25. godini na prijemni ispit na Akademiji umjetnosti u Banjaluci izaći će ukupno 156 kandidata na sva tri studijska programa prvog ciklusa, rekla je Srni prodekan za nastavu i studentska pitanja na ovoj visokoškolskoj ustanovi Marija Pilipović.

Najveći broj zainteresovanih na glumi: Na PRIJEMNI ISPIT na Akademiji umjetnosti u Banjaluci izaći će ukupno 156 kandidata
FOTO: SRNA

Prijemni ispiti na Akademiji umjetnosti u Banjaluci počinju danas i traju do petka, 5. jula, prema utvrđenom rasporedu koji je dostupan svim zainteresovanima na internet sajtu Akademije.

Pilipovićeva je dodala da je najveći broj zainteresovanih kandidata na glumi, grafičkom dizajnu, novom odsjeku snimanje i dizajn zvuka, te interdisciplinarnom smjeru – dizajn enterijera.

Kada je riječ o muzičkom odsjeku koji zahtijeva završenu srednju muzičku školu, najveći broj kandidata je zainteresovan za Katedru za klavir i harmoniku i Katedru za duvačke instrumente.

– Od ove godine imamo novo usmjerenje na Studijskom programu dramske umjetnosti – Snimanje i dizajn zvuka, te interdisciplinarni program likovnog odsjeka i AGGF- dizajn enterijera – dodala je Pilipovićeva.

Ona je rekla da je na studijskom programu muzičke umjetnosti planirano proširenje profila na trećem ciklusu studija, te navela da otvaranje Studentskog kulturnog centra omogućava unapređenje, kako nastavnog procesa, tako i bolju prezentaciju aktivnosti studenata svih studijskih programa.

Pilipovićeva je podsjetila da je Akademija umjetnosti, u okviru konkursa za prijem studenata, planirala i objavila upisne kvote na svakom odsjeku i pojedinačnoj grupi, koje su određene u skladu sa opterećenjem nastavnih kadrova, prostornim kapacitetima, posebno obraćajući pažnju na održavanje kvaliteta i dalje unapređenje nastavnog procesa.

Pročitajte još

U narednom periodu u planu je realizacija projekta `Jubileji`, te priprema za brojna međunarodna takmičenja i izložbe koje predstoje već početkom 2025. godine – najavila je Pilipovićeva.

Ona je istakla da su iza nje, kao profesora na Katedri za kamernu muziku i solo pjevanje, mnogi organizovani koncerti i manifestacije, te da su od jeseni planirani nastupi sa nekoliko kamenih ansambala u zemlji i inostranstvu, predstavljanje nove saradnje sa umjetnicima iz regiona.

“Svakako će posljednji kvartal u godini biti obilježen pripremama za nove koncerte, nove repertoare, aktivnosti i nastupe kojima se izuzetno radujem. Prva polovina 2024. godine, osim brojnih koncerata, obuhvatila je veliki broj organizacionih aktivnosti u okviru nastavnog procesa, ali i u organizaciji `Dana Vlade Miloševića` i godišnjeg koncerta Univerziteta u Banjaluci, tako da možemo reći da sam ostvarila zaista vrijedna nova iskustva, poznanstva i saradnje”, zaključila je Pilipovićeva.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu