Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Najveći GUBITAŠ nikako iz KRIZE: Fotelja direktora ŽRS stranci bez kadrova

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Direktoru, ali i ostalim članovima uprave Željeznica RS mandati su istekli ili uskoro ističu, ali rješenja nema, jer se kadrovska ukrštenica zakomplikovala.

Zoranu Ilinčiću, za koga svi tvrde da je samo privremeno rješenje, Nadzorni odbor Željeznica RS danas će po drugi put produžiti mandat v.d. generalnog direktora, saznaje Srpskainfo. Tako će na čelu jednog od najvećih javnih preduzeća u RS i najvećeg gubitaša u Srpskoj još dva mjeseca ostati bračni par Ilinčić, pošto je direktorova supruga Gordana Ilinčić na čelu Jedinice za implementaciju projekta restrukturiranja ŽRS, zadužene za upravljanje kreditom Svjetske banke, teškim 100 miliona KM.

Ratko Đuričić, predsjednik Nadzornog odbora ŽRS, još jesenas je upozorio da treba što prije raspisati konkurs za izbor direktora i ostalih rukovodilaca Željeznica na puni mandate. Čak je i najavljivao da bi se to moglo desiti “čim se izabere nova Vlada RS i prođu praznici”, ali od tog plana nema ništa, jer, kako navode izvori Srpskainfo, stranke na vlasti još nisu do kraja završile podjelu funkcija.

– Ranije je dogovoreno da će mjesto direktora Željeznica RS pripasti DNS-u, i to kadru ove stranke iz Doboja, ali sve se izokrenulo naglavačke kada se DNS podijelio. Danas u Doboju DNS faktički ne postoji, u Gradskom odboru je ostao samo predsjednik GO Slavko Gligorić, svi ostali su prešli u Čubrilovićev DEMOS – kaže izvor Srpskainfo, blizak lokalnim političkim krugovima.

Dodaje da Gligorić, koji je poslanik u Narodnoj Skupštini RS, nije “u igri”, ali da nije ni zainteresovan za fotelju direktora ŽRS. Na naše pozive Gligorić nije odgovarao.

Predsjednik NO ŽRS Ratko Đuričić je zatražio je zakazivanje Skupštine akcionara ŽRS, kako bi konkurs za izbor rukovodstva bio što prije raspisan, jer procedure mogu potrajati. Uskoro ističe mandati i odboru za reviziju, a Nadzorni odbor ima mandate samo da maja.

– Znam, međutim, da sve zavisi od odluke političkih partija. Nisam zadovoljan što je tako, ali to je istina – kaže Đuričić.

Ministar Trninić: Ne pitajte mene!

Na pitanbje kada će biti raspisan konkurs za izbor rukovodilaca ŽRS i da li je dogovoreno kadrovsko rješenje za poziciju generalnog direktora ŽRS od ministra saobraćaja RS Neđe Trninića (DNS) nismo dobili odgovor, već samo poruku da ih potražimo na drugoj adresi.

– Molimo vas da se sa navedenim upitom obratite Nadzornom odboru Željeznica RS, jer su ovo pitanja iz djelokruga njihovih nadležnosti – navodi se u pisanom odgovoru iz Trninićevog kabineta.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO