Biznis

Najveći gubitnik energetske krize u Evropi: Uniper u prvom polugodištu ostao bez 12,3 milijarde evra

Njemačko komunalno preduzeće Uniper, najveća žrtva evropske energetske krize do sada, izvijestilo je o neto gubitku od 12,3 milijarde evra (12,5 milijardi dolara) u prvoj polovini 2022. godine, i upozorilo da će negativni poslovni rezultati potrajati do 2024. prije nego što ponovo postane profitabilno.

Najveći gubitnik energetske krize u Evropi: Uniper u prvom polugodištu ostao bez 12,3 milijarde evra
FOTO: JUSTIN LANE/EPA

Uniper, najvećI njemački uvoznik ruskog gasa, postigao je prošlog mjeseca s vladom sporazum od spasilačkom paketu pomoći vrijednom 15 milijardi evra, nakon što je Moskva drastično smanjila isporuke gasa, što je primoralo kompaniju da kupuje gas negdje drugdje po mnogo višim cijenama, prenosi Rojters.

Spasilački paket je ogolilo stepen oslanjanja Njemačke na uvoz ruskog gasa, koji je činio oko 55 odsto ukupnog prošlogodišnjeg uvoza tog energenta, kao i troškove vezane za nastojanja da se pronađu alternativni izvori za nastavak snabdijevanja energijom vodeće evropske ekonomije.

Pročitajte još

– Uniper je mjesecima igrao ključnu ulogu u stabilizaciji njemačkog snabdijevanja gasom, po cijenu više milijardi evra gubitaka koji su rezultat naglog pada isporuka gasa iz Rusije – rekao je izvršni direktor kompanije Klaus-Diter Majbah.

U saopštenju Unipera se navodi da kompanija očekuje srednje do visoke jednocifrene operativne gubitke u milijardama evra 2022. godine i da će iduća godina biti godina tranzicije prije nego što grupa bude u stanju da izađe iz „zone gubitka“ 2024.

Pored kapitala koji obezbijeđuje država i većih kredita od državne banke KfW, pomoć će takođe stići od novog nameta na cijenu gasa, kojim se omogućava komunalnim preduzećima da od oktobra prenesu većinu troškova skuplje nabavke gasa na kupce, poručio je Uniper, dodajući da će to značajno smanjiti gubitke od četvrtog kvartala nadalje.

Akcije kompanije su pale za više od 9,0 procenata na Franfurtskoj berzi.

Prihvati notifikacije