Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NAJVEĆI ŠABANOV BOL “Svaki put, dok sam pjevao ovu pjesmu, tuga me je probadala dok ne krenu suze” (VIDEO)

Zabava
Autor:

Foto: Mitar Mitrović/RAS Srbija

“Lepi dani mog djetinjstva” pjesma je koju je Šaban Šaulić često isticao u intervjuima kao posebno dragu.

Ona ga je podsjećala na teška vremena, ali i da ne smije da se “uznese” u danima koji su uslijedili, kada je postao kralj narodne muzike.

Najveće bakšiše, govorio je, dobijao je po svadbama u Italiji i Francuskoj dok je pjevao upravo ovu, ali i druge autobiografske pjesme “S namerom dođoh u veliki grad”, “Dva galeba bela”…

– Ipak, moj najveći bol prepoznali su u pjesmi “Ilda i Ahmet”, u kojoj se pominju moja pokojna majka i brat. Svaki put, dok je pjevam, srce mi se stegne, a bol probada dok ne krenu suze – rekao je svojevremeno pjevač, koji je jutros poginuo na putu za Dizeldorf.

Rijetko kada je uspijevao da je otpjeva do kraja, a da mu glas ne zadrhti.

– Gosti su vidjeli moju muku, moju tugu i dobro me nagrađivali za tu pjesmu – govorio je Šaban za pjesmu koju je snimio daleke 1975.

Sijaset hitova ostavio je Šaban Šaulić iza sebe, a možda najveći je “Dođi da ostarimo zajedno”. Osporavana od stručnjaka i kolega, koji je “nisu razumjeli”, prodata je u milion i dvjesto hiljada primjeraka. Poslije te pjesme više ništa nije bilo isto u narodnoj, novokomponovanoj muzici.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO