Društvo

"Najviše cijenim mišljenje svoje bake i oca" Polaznici Škole praktičnog novinarstva postavljali Stanivukoviću zanimljiva pitanja (FOTO)

Tokom završne ceremonije u sklopu Škole praktičnog novinarstva EuroBlica i Srpskainfo, u saradnji sa Gradom Banjaluka, organizovana je neformalna konferencija za medije, gdje su polaznici postavljali pitanja gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću.

Dodjela certifikata polaznicima škole praktičnog novinarstva
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Da je sama škola urodila plodom, dokaz su i interesantna pitanja koji su pripremili sami učesnici.

Učesnica Škole praktičnog novinarstvo Mirela Tomić upitala je Draška Stanivukovića čije mišljenje najviše cijeni na privatnom planu i koliko uopšte vremena ostaje za privatnost s obzirom na politički angažman.

Mišljenje drugih

– Najviše cijenim mišljenje svoje bake i oca. Možda se najviše na njihova mišljenja oslanjam. Imam dosta kvalitetnih saradnika i mislim da je sumnja jedina istina. A iz sumnje ide propitivanje i preispitivanje sebe. Čovjek je u najvećoj zabludi ako uvijek misli da je u pravu i da sve što radi je ispravno. A i kada uradite nešto najispravnije i najbolje i poslije toga se preispitate, onda je to odlično. I najviše volim pitati za mišljenje one koje mi najmanje pozitivno kažu. Imam četiri-pet vrlo teških saradnika i znaju biti dosta namćori i u svemu traže nešto loše, a to je dobro, i meni to mnogo znači – odgovorio je Stanivuković. 

Suzanu Gligić interesovalo je koji trenuci su Stanivukoviću bili najteži u dosadašnjoj političkoj borbi i da li će odustati.

– Čovjek se svakim danom lomi i svakim danom sklapa. Prolazio sam od krivičnih prijava, hapšenja, nekada vam lakši događaj prođe teže, a teži prebrodite kao da nije nikakav. I onda čovjek sebe upita kako na nekoj lakšoj prepreci više padnem, nego na težoj. Kroz duhovnost, čitanje, neki mir koji praktikujem se sklapam. Imao sam tu sreću da kao mlad čovjek probudim u sebi, vidim kao cilj da ostavim trag iza sebe, čak i da na ovome ostane moj mandat, sutra u budućnosti sa svojom decom ću proći Banjalukom i reći, vidite ovaj park je bio takav, a danas znam da je zbog mojih saradnika malo ljepši i drugačiji. Tako svom stricu gore na nebu mogu reći da ne bi bilo Centralnog spomen – obilježja da nije bilo hrabrosti koju smo preduzeli. Imam duboku vjeru da nikada neću odustati od ovog puta neću. On je danas kroz politiku, sutra može biti nešto drugo, ali ne mogu odustati jer bi onda odustao od sebe i svog života – rekao je Stanivuković. 

Interes građana

Borjana Popadić upitala je Stanivukovića da li je, gledajući trenutni njegov odnos sa skupštinskom većinom, ugrožen interes građana i u kojoj mjeri.

– Politika je jedna neobična disciplina koja najčešće nema logiku. To znači da nekada političkim ciljevima do kojih želi da dođe, podredi opštim ciljevima. Imate skupštinsku većinu koja prirodno ne želi mene, a imate mene koji znam da je prirodno na političkoj sceni mogu opstati ako pokažem rezultate. I ljubav prema Banjaluci me vuče da pokažem rezultate, a njima ne odgovara da ih pokažem. I onda trebate na sve moguće načine, perfidno, latentno, skriveno, da zablokirate da gradonačelnik ne pokaže rezultate, kako bi mogli za četiri godine oni reći, “vidi, ništa nije uradio” – rekao je Stanivuković. 

Lazar Vasilić pozabavio se lokalnim banjalučkim problemom, a to je renoviranje igrališta kod K4, i upitao je Stanivukovića kakve su mogućnosti za renoviranje ovog igrališta, koje je već duže vremena u veoma lošem stanju.

– Izdvajamo ove godine 200.000 KM i potpuno renoviramo to igralište. Sada smo u fazi perfekcionizma i estetike. Dobio sam dva rješenja i smatram da je svako klasično i tražimo još jedno bolje rješenje i potpuno ćemo renovirati koševe, golove, tribine, rasvjetu, da tamo mogu biti najbolja takmičenja. Uvijek je sa javnim nabavkama rizik, neko se žali, ali na ljeto bi mogli da se igramo na potpuno uređenom terenu – rekao je Stanivuković i pozvao mladog Lazara da igraju zajedno košarku kada teren bude gotov. 

Sihada Kržalić, studentica Fakulteta političkih nauka pitala je Stanivukovića da li je razmišljao o organizovanju druženja i edukacije na temu “Poštivanje različitosti i međuetnički dijalog”.

– Ja istinski živim priču svog naroda, što je priroda da svaki čovjek to osjeća. Ali mislim da to ne može ugroziti nikoga. To se nekada u BiH ne čita tako. Organizovaćemo i razgovaraćemo. Razgovor je vid promjene svijesti i on je preduslov mnogo toga. Ali tu treba pratiti i djela. Nova Gradska uprava je prva koja je podržala rad katoličke Gimnazije, to nije bilo nikad prije. Prvi smo koji smo legalizovali vjerske objekte sve ijedne vjerske zajednice. Prvi sam gradonačelnik prije ili poslije rata da je bio na misi, Bajramu i svim datumima. Ove godine sam dobio želju i podršku da budem domaćin iftara i da platim i budem domaćin svega toga. Dogovaramo se još oko lokacije i sa ljubavlju je tako nešto prihvaćeno. Izdvajamo sredstva i za izgradnju medrese. Čak i kad to sve radite, neko kaže, ja sam nacionalista – rekao je Stanivuković.

Konferencija koja je organizovana u sklopu Škole praktičnog novinarstva bila je praktičan način da sve ono što su polaznici naučili u prethodnih mjesec dana pokažu na djelu, vrlo uspješno. 

Raniji tekstovi

Počela Škola praktičnog novinarstva: Polaznici upoznati sa osnovama i ciljevima web novinarstva (FOTO)

Kako se piše vijest: Drugo predavanje u okviru Škole praktičnog novinarstva “EuroBlica” i Srpskainfo (FOTO)

Gradske teme koje život znače: Treće predavanje u sklopu Škole praktičnog novinarstva “EuroBlica” i Srpskainfo (FOTO)

Kad fotografija priča priču: Polaznicima Škole praktičnog novinarstva približena uloga fotoreportera u redakciji (FOTO)

Naslovi prodaju “robu”: Polaznicima Škole praktičnog novinarstva otkrivene tajne zanata

Novinar modernog doba: Šesto predavanje u okviru Škole praktičnog novinarstva “EuroBlica” i Srpskainfo (FOTO)

Izazovi modernog doba tema Škole praktičnog novinarstva: Kako se uspješno digitalizovala redakcija EuroBlica (FOTO)

Organizacija rada u redakciji: Polaznici Škole praktičnog novinarstva održali kolegijum (FOTO)

Kako zadržati profesionalne norme: Novo predavanje za polaznike Škole praktičnog novinarstva (FOTO)

Kako prepoznati i ispričati priču: Predavanje o reportaži za polaznike Škole praktičnog novinarstva (FOTO)

Na kraju učili o odnosu medija i društvenih mreža: Polaznike Škole praktičnog novinarstva čeka ZANIMLJIV ISPIT (FOTO)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije