Biznis

NAJVIŠE INVESTIRALI RUSI Direktna strana ulaganja u BiH prošle godine 699 MILIONA KM

Priliv direktnih stranih investicija u BiH u 2019. godini iznosio je 699 miliona KM, pokazuju podaci Centralne banke BiH.

NAJVIŠE INVESTIRALI RUSI Direktna strana ulaganja u BiH prošle godine 699 MILIONA KM
FOTO: SRPSKAINFO

U pogledu geografskog rasporeda, najviše priliva investicija tokom 2019. godine je iz Rusije 211 miliona KM, a onda iz Hrvatske 117 miliona KM.

– Prema djelatnostima, najviše investicija je realizovano u oblasti proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (202 miliona KM), finansijskih uslužnih djelatnosti (bankarski sektor, 154 miliona KM) i u oblasti trgovine na veliko (92 miliona KM), saopšteno je iz Centralne banke BiH.

U saopštenju se napominje da su manji prilivi investicija u odnosu na 2018. godinu koji su, prema revidiranim podacima iznosili 952 miliona KM, uzrokovani, između ostalog, povećanom isplatom dividendi u posljednjem kvartalu 2019. godine, kao i preuzimanjem preduzeća u stranom vlasništvu od preduzeća u domaćem vlasništvu.

– Na kraju 2019. godine, stanje direktnih stranih investicija iznosilo je 15,02 milijarde KM – naveli su iz Centralne banke.

U saopštenju se pojašnjava da ovaj iznos predstavlja rezultat investiranja u prethodnim godinama, kao i poslovanja preduzeća u stranom vlasništvu.

– Najveći iznos stanja direktnih investicija i dalje se odnosi na Austriju (2,7 milijardi KM) Hrvatsku (2,4 milijarde KM) i Srbiju (blizu dvije milijarde KM) – precizirali su iz Centralne banke BiH.

U saopštenju se navodi da je, posmatrano po djelatnostima, najviše stanje direktnih stranih investicija u oblasti finansijskih usluga (3,7 milijardi KM) zatim u oblastima telekomunikacija (1,7 milijardi KM) i trgovine na veliko (1,2 milijardi KM).

– U skladu sa politikom revizije i na osnovu dodatnih podataka, s objavljivanjem podataka za 2019, izvršene su revizije i za prethodne dvije godine – dodaje se u saopštenju.