Biznis

NAJVIŠE PALE CIJENE BENZINA Potrošačka inflacija u sad usporila rast na 8,5 odsto

Potrošačka inflacija u Sjedinjenim Državama je usporila rast u julu na 8,5 odsto na godišnjem nivou, jer su inflatorni pritisci malo popustili, pri čemu su najviše pale cijene benzina.

NAJVIŠE PALE CIJENE BENZINA Potrošačka inflacija u sad usporila rast na 8,5 odsto
FOTO: SHAHZAIB AKBER/EPA

Potrošačke cijene su u julu u odnosu na prethodni mjesec zabilježile nulti rast, jer je pojeftinjenje energenata za 4,6 odsto i benzina za 7,7 odsto neutralisalo mjesečni rast cijena hrane od 1,1 odsto i režijskih troškova stanovanja od 0,5 odsto, prenosi CNBC.

Ekonomisti koje je anketirala kompanija Dau DŽons predviđali su rast inflacije u julu od 8,7 odsto na godišnjem nivou i od 0,2 odsto na mjesečnom.

Pročitajte još

Bazna inflacija, iz koje su izuzete volatilne cijene hrane i energije, porasla je za 5,9 odsto međugodišnje i za 0,3 odsto odnosu na jun.

Iako su podaci o inflaciji niži od očekivanih, inflatorni pritisci su još uvijek jaki.

Cijene hrane su povećane za 10,9 odsto u odnosu na jul prošle godine, što je najbrži tempo od maja 1979. Struja je na mjesečnom novou poskupjela za 1,6 odsto, a na godišnjem za 15,2 odsto. Ukupan indeks cijena energenata je za 32,9 odsto viši nego godinu dana ranije.

Polovna vozila su pojeftinila za 0,4 odsto na mjesečnom nivou, odeća za 0,1 odsto, dok su cijene transporta niže za 0,5 odsto, uslijed pada cijena avio-karata za 1,8 odsto mjesečno, odnosno za 7,8 odsto u odnosu na jul 2021.

Režijski troškovi stanovanja, koji čine oko jednu trećinu pondera indeksa potrošačkih cijena, nastavili su da rastu, pri čemu na godišnjem nivou bilježe porast od 5,7 odsto.

Nakon izvještaja o inflaciji, tržišni akteri su promenili procjene o povećanju referente kamate Federalnih rezervi, pri čemu sada daju veće šanse povećanju manjem od 0,5 odsto poena.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu