Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Najviše stranih preduzeća u OVOJ zemlji u vlasništvu Rusa i Srba

Biznis
Autor:

Foto: shutterstock

Najviše preduzeća koja su u stranom vlasništvu u Crnoj Gori u prošloj godini imali su Rusi i Srbi, a najviše ih je registrovano u Podgorici, 33,4 odsto, saopšteno je iz crnogorskog Zavoda za statistiku.

U saopštenju se navodi da se znatan broj stranih kompanija nalazi u opštinama Budva, 27,4 odsto, Baru 11,5 odsto i Herceg Novom osam odsto.

– Prema procentualnom učešću preduzeća u stranom vlasništvu koja djelatnost obavljaju na teritoriji Crne Gore prednjače iz godine u godinu Rusi, i to 16,4 odsto – ističe se u saopštenju.

Slijede osnivači porijeklom iz Srbije 17,5 odsto, Ukrajine 5,6 odsto, Italije 4,6 odsto i BiH 3,9 odsto.

– Iz godine u godinu do znatnog procentualnog povećanja dolazi kod preduzeća koja su u vlasništvu građana i firmi porijeklom iz Ukrajine – navodi se u saopštenju.

Strani vlasnici u Crnoj gori najviše se bave trgovinom na veliko i malo i popravkama motornih vozila i motocikala 22,5 odsto, stručnom, naučnom i tehničkom djelatnošću 20,8 odsto, precizira se u saopštenju.

Evidentno je i to da su, osim preduzeća čiji su vlasnici iz Rusije i Srbije, i kompanije u vlasništvu građana i firmi iz BiH veoma zastupljene u sektoru građevinarstva.

Preduzeća koja su u vlasništvu građana i preduzeća iz Rusije najviše ima u primorskim gradovima Crne Gore, odnosno Baru, Budvi, Herceg Novom, Kotoru i Tivtu.

– Preduzeća koja su u vlasništvu građana ili kompanija iz Italije i Srbije najviše ima na području Podgorice – dodaje se u saopštenju.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO