Biznis

NAKON 11 GODINA “Putevi Republike Srpske” dobili pozitivan REVIZORSKI IZVJEŠTAJ

Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske" Nenad Nešić istakao je da je pozitivan revizorski izvještaj dokaz da se može raditi po slovu zakona, te da je to put da se vrati povjerenje građana u institucije.

NAKON 11 GODINA “Putevi Republike Srpske” dobili pozitivan REVIZORSKI IZVJEŠTAJ
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovo je prvi put nakon 11 godina da su “Putevi RS” dobili pozitivan izvještaj.

– Kada pristupate nekom poslu, najvažniji su motiv i namjera. Moj motiv je bio da “Putevi Republike Srpske” posluju po standardima koji važe u razvijenim zemljama, a namjera da, kada odem iz preduzeća, ono bude mnogo bolje nego što je bilo kada sam došao – istakao je Nešić.

On je naglasio da je od dolaska na čelo ovog javnog preduzeća sam sebi postavio dva cilja – prvi je da poslovanje mora biti u interesu građana Republike Srpske, što znači da na projektima “Puteva RS” treba da rade domaće firme i radnici i da se podjednako ulaže u infrastrukturu svakog dijela Srpske.

– Drugi cilj je bio da pokažem da je domaćinsko poslovanje moguće i da pazimo na svaku marku. Ovaj revizorski izvještaj je u tom smislu važan i za mene lično, jer pokazuje da sam spreman da zasučem rukave i ostvarim zacrtane ciljeve, a važan je i za građane jer je to minimum koji treba da zahtjevaju od svake javne institucije – istakao je on.

Nešić je rekao da je svaka marka, koja je uložena, novac ljudi u Srpskoj i pravedno je i pošteno da znaju kako je taj novac utrošen.

Govoreći o radovima koje je preduzeće realizovalo prošle godine, Nešić je naglasio da je urađeno više od 270 kilometara saobraćajnica, uključujući izgradnju novih puteva, asfaltiranje i rekonstrukciju, kao i šest novih kružnih tokova.

– Unaprijeđena je putna infrastruktura u Novom Gradu, Tesliću, Osmacima, Gradišci, Berkovićima, Čajniču, Milićima, Laktašima, opštini Istočni Stari Grad, Mrkonjić Gradu… Kao najznačajnije izdvojio bih to da je sve urađeno u predviđenim rokovima i tako da radovi imaju minimalan uticaj na svakodnevni život i kretanje građana. Posebno na čemu insistiram je kvalitet. Ne znam da li smo bolji od drugih naroda, ali znam da nismo gori, i ako se oni voze dobrim putevima, onda to zaslužujemo i mi – ocijenio je Nešić.

Na pitanje kakvi su planovi do kraja ove godine i koliko su oni realno ostvarivi s obzirom na pandemiju virusa korona, vršilac dužnosti direktora ovog preduzeća je rekao da su “Putevi RS”, poštujući sve epidemiološke mjere i preporuke, izvršavali preuzete obaveze i dok je trajalo vanredno stanje i sada.

– Naravno da postoje određene poteškoće, kao i u svim drugim segmentima, ali naš cilj je upravo da kroz ulaganja i projekte obezbijedimo radna mjesta domaćim radnicima i da u vrijeme krize niko ne ostane bez posla. Pred cijelim svijetom je ogroman izazov borbe za očuvanje radnih mjesta, tako i pred nama. Stalno upozoravam na to. U takvim slovima, ‘Putevi’ su stub ekonomske stabilnosti – istakao je Nešić.

Govoreći o rekonstrukciji saobraćajnice do Jahorine s obzirom da je ona od velikog značaja za turizam i ekonomski razvoj Sarajevsko-romanijske regije, Nešić je rekao da se intenzivno radi na tom projektu i najavio da u roku od 10 dana počinju radovi na rehabilitaciji regionalnog puta, na dionici Bistrica-Podgrab, u zoni Olimpijskog centra Jahorina u dužini od 2.250 metara, kao i izgradnja novog regionalnog puta na Jahorini u dužini od 1.335 metara.

Nešić je istakao da je vrijednost ovih radova više od tri miliona KM.

Takođe, naveo je Nešić, dostavljena je projektna dokumentacija za rehabilitaciju regionalnog puta na dionici Vraca-Trebević u dužini od 4.372 metra, a vrijednost radova je oko dva miliona KM.

– U toku je izrada projektne dokumentacije za rehabilitaciju regionalnog puta, na dionici Pale-Bistrica u dužini od 12 kilometara, kao i za rehabilitaciju regionalog puta na dionici Brus-Jasik u dužini od 8.000 metara, a procijenjena vrijednost ovih radova je sedam miliona KM”, najavio je Nešić.