Banjaluka

Nakon dvije decenije čekanja: Riješen problem sa imovinom porodica poginulih boraca u Ramićima (FOTO)

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković potpisao je danas ugovore o prenosu prava svojine na parcelama u naselju Ramići sa predstavnicima 12 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Nakon dvije decenije čekanja: Riješen problem sa imovinom porodica poginulih boraca u Ramićima (FOTO)
FOTO: ALEKSANDAR ČAVIĆ/GRAD BANJALUKA

Time se konačno rješavaju imovinsko-pravni odnosi i te porodice dobijaju vlasništvo na parcelama na kojima su izgradili svoje stambene objekte.

– Srećan i tužan trenutak u isto vrijeme. Srećan, jer rješavamo jedan problem koji je čekao 20 godina. Dakle, ovi ljudi koji su dali sve svoje za Republiku Srpsku, njihova djeca i najuži krug rodbine dvije decenije čekaju da se riješe imovinsko-pravni odnosi i da ovi placevi i njihova ognjišta i kuće pripadnu njima. Nažalost, tužno je jer neki od njih nisu doživjeli rješenje ovog izazovnog problema – rekao je Stanivuković poslije susreta sa ovim porodicama.

✅ Након 20 година коначно ријешен проблем са имовином породица погинулих бораца у РамићимаГрадоначелник Драшко…

Posted by Град Бања Лука on Monday, October 25, 2021

U saradnji sa drugim nadležnim institucijama, aktuelna gradska administracija je za nekoliko mjeseci uspješno riješila ovaj problem i prema riječima gradonačelnika – ispravila jednu vrstu nepravde.

– Riječ je od oko 40-50 članova ovih porodica koji to definitivno zaslužuju i danas oni konačno mogu da kažu da je to njihovo i da niko ne može to da dovede u pitanje – naglasio je on, ističući da zna tu njihovu brigu jer ih je obilazio ranije i kao odbornik i, prije svega, kao čovjek.

Poručio je i drugim porodicama koje imaju ovaj problem da su i tu vrlo blizu rješenja i da se upravo na dnevnom redu predstojeće sjednice Skupštine Grada nalazi takva odluka za Drakulićku ulicu.

– Nastavićemo dalje u Ramićima da rješavamo probleme koje ove porodice imaju. Prije svega, sada treba da uđu u proces legalizacije i s obzirom na to da su dugo čekali, ovi predmeti biće prioritetni. Takođe, provjerićemo mogućnosti izgradnje kanalizacije i drugih stvari koje su im potrebni kako bi imali jedan ugodniji ambijent za život – rekao je gradonačelnik i zahvalio svim organizacijama i institucijama koje su dale svoj doprinos da se zajedničkim snagama riješi ovaj dugogodišnji problem.

Stanislav Brkić, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Banjaluka  rekao je da je ovih 12 porodica prije 19 godina dobilo placeve, izgradili kuće, ali da ih nisu mogli legalizovati niti biti vlasnici tih kuća.

– Bili smo uporni i sada je ovaj problem konačno riješen – naglasio je on.

Koviljka Kovačević, majka poginulog borca rekla je da je u ime porodica poginulih Dragočaj-Ramići obišla brojne kancelarije tražeći da se riješe njihovi problemi koji su trajali 20 godina.

– Žalosna sam što sam izgubila sina, ali i ponosna što sam imala takvog vojnika.  Danas sam i sretna i tužna što sam ovo dočekala. Hvala svima koji su radili za nas i što se ovo pitanje konačno riješilo. Imam još dva sina i večeras ih zovem da ih obradujem – rekla je ona.

Prihvati notifikacije