Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Nakon inicijative za BESPLATNE UDŽBENIKE: Duško Tadić najavio još jednu AKCIJU ZA OSNOVCE

Društvo
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Zadovoljni smo što je inicijativa za uvođenje besplatnih udžbenika jednoglasno podržana na Narodnoj skupštini RS i smatramo da usvojenim zaključcima treba dati šansu, kao što su oni dali šansu našoj ideji.

Poručio je danas pokretač ove inicijative Duško Tadić, koji je riješio da se obrati javnosti nakon, kaže, slinih polemika koje se vode po gradu i na društvenim mrežama oko toga šta je prošle sedmice izglasano u parlamentu.

– Dokazali smo da jedna građanska inicijativa ako se potrudite i uradite sve što je potrebno možete da predate prijedlog zakona i ideje u koju vjerujete, da NSRS odlučuje o tome. Nama je velika čast što je inicijativa jednoglasno prihvaćena od strane poslanika, oni su nakon toga izglasali i zaključak koji obavezuje Vladu da u budžetu za 2020. godinu, u skladu sa mogućnostima, planira novac za obezbjeđenje besplatnih udžbenika za socijalno osetljive kategorije osnovaca u Srpskoj. Očekujemo da to bude ispunjeno, kao i da već sa sljedećom godinom vidimo pomake koje su obećali, i da bar jedna ili dva razreda dobiju besplatno udžbenike. To će biti pokazatelj da su ozbiljno shvatili ideju građana. Mi ćemo sve pomno pratiti, ali prvenstveno im trebamo dati šansu – precizirao je on.

Naglasio je i da za realizaciju ove ideju sigurno neće trebati 11 miliona KM kako su prvobitno izračinali, jer se dio novca već izdvaja  za knjige za 1. i 2. razrede osnovnih škola, te da dio udžbenika odličnim đacima i socijalno-ugroženim kategorijama već poklanjaju i lokalne zajdnice, a što je dobar preduslov da se potrebna sredstva, ističe, pronađu što prije.

Istovremeno Tadić je najavio i novu akciju krajem školske godine, u svim gradovima Srpske, za prikupljanje starih udžbenika.

– Želimo da uključimo djecu i roditelje da ostave udžbenike ako im nisu potrebni i da već sljedeće godine olakšamo nekim osnovcima. Mislim da već time možemo pokazati da se može napraviti jedan pomak u ovoj oblasti, i da cijela priča nije pokrenuta samo reda radi – zaključio je Tadić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO