Društvo

Nakon inicijative za BESPLATNE UDŽBENIKE: Duško Tadić najavio još jednu AKCIJU ZA OSNOVCE

Zadovoljni smo što je inicijativa za uvođenje besplatnih udžbenika jednoglasno podržana na Narodnoj skupštini RS i smatramo da usvojenim zaključcima treba dati šansu, kao što su oni dali šansu našoj ideji.

Nakon inicijative za BESPLATNE UDŽBENIKE: Duško Tadić najavio još jednu AKCIJU ZA OSNOVCE
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Poručio je danas pokretač ove inicijative Duško Tadić, koji je riješio da se obrati javnosti nakon, kaže, slinih polemika koje se vode po gradu i na društvenim mrežama oko toga šta je prošle sedmice izglasano u parlamentu.

Dokazali smo da jedna građanska inicijativa ako se potrudite i uradite sve što je potrebno možete da predate prijedlog zakona i ideje u koju vjerujete, da NSRS odlučuje o tome. Nama je velika čast što je inicijativa jednoglasno prihvaćena od strane poslanika, oni su nakon toga izglasali i zaključak koji obavezuje Vladu da u budžetu za 2020. godinu, u skladu sa mogućnostima, planira novac za obezbjeđenje besplatnih udžbenika za socijalno osetljive kategorije osnovaca u Srpskoj. Očekujemo da to bude ispunjeno, kao i da već sa sljedećom godinom vidimo pomake koje su obećali, i da bar jedna ili dva razreda dobiju besplatno udžbenike. To će biti pokazatelj da su ozbiljno shvatili ideju građana. Mi ćemo sve pomno pratiti, ali prvenstveno im trebamo dati šansu – precizirao je on.

Naglasio je i da za realizaciju ove ideju sigurno neće trebati 11 miliona KM kako su prvobitno izračinali, jer se dio novca već izdvaja  za knjige za 1. i 2. razrede osnovnih škola, te da dio udžbenika odličnim đacima i socijalno-ugroženim kategorijama već poklanjaju i lokalne zajdnice, a što je dobar preduslov da se potrebna sredstva, ističe, pronađu što prije.

Istovremeno Tadić je najavio i novu akciju krajem školske godine, u svim gradovima Srpske, za prikupljanje starih udžbenika.

– Želimo da uključimo djecu i roditelje da ostave udžbenike ako im nisu potrebni i da već sljedeće godine olakšamo nekim osnovcima. Mislim da već time možemo pokazati da se može napraviti jedan pomak u ovoj oblasti, i da cijela priča nije pokrenuta samo reda radi – zaključio je Tadić.