Gradovi

NAKON LJETNE PAUZE Skupština Brčko distrikta raspravljala o stečaju D.D. „Novi Bimeks“

Nakon ljetne pauze poslanici Skupštine Brčko distrikta nastavili su danas redovan rad, a prijepodnevno zasijedanje proteklo je u razmatranju nekoliko tačaka sa 51. sjednice prekinute 10. jula.

NAKON LJETNE PAUZE Skupština Brčko distrikta raspravljala o stečaju D.D. „Novi Bimeks“
FOTO: CVIJETA KOVAČEVIĆ/RAS SRBIJA

Najviše pažnje poslanici su posvetili informaciji vezanoj za sprovođenje stečajnog postupka nad D.D. „Novi Bimeks“ i načinu procjene vrijednosti parcele na kojoj se nalazi groblje, a koja je dio stečajne mase.

Spremni smo riješiti to pitanje tako što bi se parcela na kojoj je groblje  praktično otkupila prema procjeni Direkcija za finansije. Sve druge procjene koje su i do četiri puta veće u odnosu na prvu procjenu vještaka i Direkcije upućuju na tendencije koje nisu dobronamjerne prema budžetu Distrikta – rekao je Esed Kadrić, predsjednik Skupštine u izjavi medijima.

Velide Demirović, zamjenik pravobranioca Brčko distrkta rekla je da procjena vještaka za parcelu od 4.500 kvadratnih metara na kojoj je groblje iznosi oko 300.000 KM dok je prema procjeni Direkcije iznos koji bi se platio za izuzimanje groblja iz stečajne mase duplo manji.

Skupština je ocijenila i da stečajni postupak nad D.D. „Novi Bimeks“ koji je otvoren 2015. godine predugo traje. Vlada je do sada u više navrata za vođenje ovog postupka uplatila 152.000 KM.

Skupština smatra da ima prostora da se postupak brzo okonča i da se iz stečajne mase naplate potraživnja. Prema podacima Pravobranilaštva prvobitna potraživanja su iznosila 115 miliona maraka, a nakon više sprovedenih postupaka sada iznose 22 miliona KM od čega Brčko distrikt potražuje oko devet miliona KM. Iz stečajne mase treba da se isplate i priznata potraživanja 120 radnika koja iznose1,7 miliona KM.

Prije konačne odluke nadležnih organa o načinu prodaje imovine „Novog Bimeksa“ radiće se još jedna procjena nekretnina i vrijednosti nekretnine na kojoj je groblje.

Skupština je poslijepodne nastavila rad po dnevnom redu 52. redovne sjednice na kojoj je oko 20 tačaka među kojima i informacija o procesu inicijalne fiskalizacije u Brčko distriktu.