Politika

NAKON OPTUŽBI RUSKOG INVESTITORA Pandurevićeva poziva Tužilaštvo BiH da ispita "PLJAČKU RAOP"

Srpska demokratska stranka poziva Tužilaštvo BiH da otvori istragu u vezi sa pljačkom i uništavanjem nekadašnjeg Energoinvesta – Rasklopna oprema (RAOP).

NAKON OPTUŽBI RUSKOG INVESTITORA Pandurevićeva poziva Tužilaštvo BiH da ispita "PLJAČKU RAOP"
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
Aleksandra Pandurević

Nakon javno izrečenih tvrdnji ruskog investitora Dmitrija Kuznecova da su ljudima iz samog vrha Republike Srpske i BiH dali višemilionski mito u evrima, te da mu se sada prijeti ubistvom jer je odlučio progovoriti, Tužilaštvo BiH treba hitno reagovati jer je riječ o organizovanom kriminalu, prema riječima Kuznecova, najviših funkcionera, i to kriminalu sa inostranim elementima, izjavila je članiva Glavnog odbora SDS Aleksandra Pandurević.

Poručuje da će SDS iskoristiti sve mehanizme, i zakonske i parlamentarne, da se ova afera raščisti do kraja.

– Godinama su na štetu radnika i države zloupotrebljavali svoje pozicije za pljačku, pa je preduzeću naprasno odblokiran račun nakon 1.300 dana blokade jer je državi bilo dužno blizu dva miliona KM. Takođe, blokadu računa je naprasno povukla i IRB. Tako je to kada si zet moćnog čovjeka! Vlada RS je bila ranije vlasnik dijela mašina koje je ustupila ovom preduzeću na korištenje – saopštila je Pandurević.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA/RAS SRBIJA
FOTO: PRIVATNA ARHIVA/RAS SRBIJA

Ona podsjeća da su zgrade RAOP-a tačno prije godinu dana izgorjele u požaru, ali da su mašine prije toga isječene i prodate u staro željezo.

-120 šlepera isječenih platformi i mašina je završilo u Zenici. Tragovi i dokazi su uništeni, a familiji je ostalo 140 duluma atraktivnog zemljišta na kojem su najavili i poslovnu zonu od 40.000 kvadrata. Ostakat zemljišta će vjerovatno prodati i zaraditi još nekoliko miliona. Ko će nakon ovakve međunarodne afere više ikada doći u BiH i investirati ijednu marku – pitanja Pandurevićeva.

Pročitajte još

Podsjećamo, Kuznecov, koji je sa partnerima 2013. godine kupio preduzeće ,,Energoinvest – Rasklopna oprema” (E-RAOP) iz Istočnog Sarajeva, za portal Capital je izjavio da su predstavnici RS dobili mito od nekoliko miliona maraka da bi Rusi ušli u kupovinu RAOP-a, da je rasprodaja imovine preduzeća bila unaprijed isplanirana, te da je o svemu pokrenuta istraga u Rusiji.