Svijet

NAKON TESTIRANJA NA ODRASLIMA Djeca će tek SLJEDEĆE GODINE primiti vakcinu protiv korone

Nacionalni istraživački centar „Gamalei“ u Rusiji planira da počne testiranje vakcine protiv virusa korona na djeci u januaru-februaru sljedeće godine, saopštio je direktor centra Aleksandar Gincburg.

NAKON TESTIRANJA NA ODRASLIMA Djeca će tek SLJEDEĆE GODINE primiti vakcinu protiv korone
FOTO: JALAL MORCHIDI/EPA

Kako prenosi Sputnjik, Gincburg je naveo da Institut nikada nije sprovodio testiranja na djeci.

– Pedijatri poznaju te specifičnosti, stoga zajedno s njima pripremamo dokumentaciju koju ćemo podnijeti Ministarstvu zdravlja kako bismo mogli sprovoditi testiranja na djeci, ali tek nakon što završimo sva testiranja na odraslima – rekao je Gincburg.

Prema njegovim riječima, testiranja na djeci počeće na zimu, jer će treća faza testiranja vakcine protiv korona virusa na odraslima trajati oko pet mjeseci.

– Nadam se da će vakcina biti pogodna za djecu, ali prema ruskom zakonu vakcina se može testirati na djeci tek kada prođe kompletan ciklus testiranja na odraslima – objasnio je Gincburg.

Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško ranije je saopštio da su klinička ispitivanja vakcine protiv korona virusa u Rusiji završena, a riječ je o vakcini koju razvija Nacionalni istraživački centar epidemiologije i mikrobiologije „Gamalei“.