Banjaluka

Nakon žalbi roditelja: Oglasili se iz Centra za predškolsko o upisu djece sa dijabetesom u vrtiće, a evo šta kažu

Javna ustanova „Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka“ reagovala je povodom pisanja u medijima o diskriminaciji djece koja boluju od dijabetesa, a u pogledu prijema djece sa dijabetesom u vrtiće Centra.

Djeca u vrtiću
FOTO: B. BOJOVIĆ/RAS SRBIJA

Prije svega treba napomenuti da je priča o žalbi roditelja djece sa dijabetesom pokrenuta u javnosti tokom prethodnog vikenda, a o čemu je pisala i Srpskainfo.

Srpskainfo juče je kontaktirala i centar za predškolsko vaspitanje koji su tražili pismena pitanja, a koja smo im i poslali. Odgovore nismo dobili, ali su tek danas poslali saopštenje.

Objavili smo i ispovjest jednog oca djeteta sa dijabtesom, koji je potvrdio da ne može da upiše svoje dijete u javni vrtić. – Svugdje ima rupa, odgovornosti prebacuju sa jedne institucije na drugu – rekao je on, dodajući da je brobu počeo u maju i da neće odsutati.

U saopštenju Centar za predškolsko demantuje da postoji diskriminacija djece, “a pogotovo djece koja imaju bilo kakav oblik smetnje u razvoju.”

– U prilog ovom izjašnjenju ide i činjenica da u Centru trenutno boravi dvadeset i pet djece sa preporukama prvostepene stručne komisije Centra za socijalni rad. Ali, za svu djecu koja su boravila i koja trenutno borave u Centru postoji Preporuka upisa u predškolsku ustanovu JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje sa saradnikom za vaspitača ili bez njega, zavisno od potreba djeteta, ali na žalost u ovom slučaju ta ista preporuka je izostavljena. Кoji su razlozi izostanka preporuke, nije nam poznato, ali uvidom u dostavljenu dokumentaciju, evidentno je da u individualnom planu podrške preporuke nema – navode u Centar.

Međutim, ne otkrivaju na koji konkretan slučaj misle.

U Centru dalje citiraju zakosnke odrebe, navodeći da je prijem djece koja boluju od dijabetesa ili neke druge hronične bolesti je definisan Zakonom. – Tako da se uključivanje djece sa hroničnim oboljenjem (ili nekom drugom smetnjom) u predškolske ustanove ostvaruje na osnovu preporuka stručne komisije – dodaju u saopštenju.

Pročitajte još

– Stojimo na raspolaganju i svim roditeljima djece sa smetnjama u razvoju, nadležnom Ministarstvu, Centru za socijalni rad, sredstvima informisanja, nosiocima zakonodavne i izvršne vlasti kako na republičkom tako i na lokalnom nivou u cilju sistemskog rješavanja problema sa kojim se suočavaju roditelji djece koja boluju od dijabetesa – dodaju u saopštenju.

Saopštenje je potpisao direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka Petar Jokanović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije