Svijet

“Nalazimo se u neistraženim vodama” Gutereš tvrdi da svijetu prijeti uragan humanitarnih kriza

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je da su zbog uragana humanitarnih kriza širom svijeta civili u sukobljenim područjima platili najvišu cijenu, a humanitarni i medicinski radnici pretrpjeli nemilosrdan talas napada.

“Nalazimo se u neistraženim vodama” Gutereš tvrdi da svijetu prijeti uragan humanitarnih kriza
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Gutereš je rekao da humanitarne potrebe nadmašuju sposobnost Ujedinjenih nacija i humanitarnih organizacija da ih zadovolje pod pritiskom pandemije kovid-19, prenio je AP.

Nalazimo se u neistraženim vodama, rekao je on u govoru pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija, koji je pročitala zamjenica generalnog sekretara Amina Mohamed.

Nivo humanitarnih potreba nikada nije bio veći, istakao je Gutereš.

Ujedinjene nacije i naši partneri nastoje da ove godine pomognu 160 miliona ljudi, što je najveći broj ikada, rekao je Gutereš.

Kao primjere krvavog porasta humanitarnih kriza naveo je etiopski region Tigraj, Avganistan, Jemen i Siriju.

Kada je riječ o Tigraju, rekao je da su UN čule vjerodostojne izvještaje u posljednjih nekoliko mjeseci o pogubljenjima civila, samovoljnim hapšenjima i lišavanjem slobode, seksualnom nasilju nad djecom i prisilnom raseljavanju u masovnim razmjerama. U Avganistanu su u brutalnim napadima ubijena najmanje 24 civila, uključujući pet zdravstvenih radnika, tokom samo jedne nedjelje u junu, istakao je on.

– Civilne žrtve u prvom kvartalu ove godine porasle su za 29 odsto u odnosu na prošlu godinu – dodao je Gutereš.

Generalni sekretar rekao je u Jemenu da najmanje pet civila svakodnevno biva ubijeno ili ranjeno, 20 miliona ljudi ima potrebu za humanitarnom pomoći, a pet miliona se suočava sa glađu.

I u prošlomjesečnom napadu na jednu od najvećih bolnica na sjeveru Sirije, ubijeno je 19 civila, uključujući troje djece, jedna raketa je navodno pogodila prostoriju hitne pomoći, a druga prostoriju porodilišta, rekao je generalni sekretar UN.

Gutereš je pozvao Savjet bezbjednosti da preduzme snažne i trenutne mjere podržavajući svoje rezolucije o zaštiti civila, humanitarnih i zdravstvenih radnika, kao i bolnica, škola, vodnih objekata i drugog humanitarnog prostora.

Prihvati notifikacije