Politika

"Nametnuti zakon ne može zaživjeti" Savčić poziva da se dogovor stranaka iz Srpske realizuje do kraja

Organizacije proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata snažno podržavaju dogovor političkih partija iz Srpske u vezi sa najnovijom odlukom odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka o zabrani "negiranja genocida" i zahtijevaju da se realizuje do kraja, izjavio je predsjednik BORS-a Milomir Savčić.

"Nametnuti zakon ne može zaživjeti" Savčić poziva da se dogovor stranaka iz Srpske realizuje do kraja
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Savčić je istakao da zahtijevaju da se dogovor stranaka o tome da ne učestvuju u radu Predsjedništva BiH, Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH i ne donose nikakve odluke mora do kraja i potpuno realizovati.

Nakon sastanka predstavnika rukovodstava udruženja i organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata u Banjaluci, Savčić je istakao da se tim dogovorom i donesenim mjerama na neki način mora dozvati pameti druga strana u BiH s ciljem da se nađe trajno rješenje.

Pročitajte još

Savčić je istakao da Inckove nametnute izmjene Krivičnog zakona BiH predstavljaju zakon o zaštiti laži o Srebrenici, koji kao takav ne može opstati i imati status “svete krave” ili dogme.

– Rješenje koje je nametnuto, pogotovo od nekoga sa strane kome apsolutno nije mjesto ovdje, ne može zaživjeti – poručio je Savčić i dodao da očekuju da se na narednoj posebnoj sjednici parlamenta Srpske pokaže snažno institucionalno djelovanje najviše zakonodavne vlasti.

On je rekao da je na sastanku predočio nekoliko dokumenata koji osporavaju kvalifikaciju onoga što se desilo u Srebrenici.

Sastanak je održan u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno podnio ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”. 

Prihvati notifikacije