Svijet

NAPAD OCIJENILI "TRAGIČNOM GREŠKOM" SAD neće kazniti vojnike koji su greškom ubili 10 civila u Avganistanu

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je kako se nijedan američki vojnik neće suočiti s disciplinskim postupkom zbog napada dronom u Kabulu krajem augusta u kojem je ubijeno 10 avganistanskih civila, uključujući sedmero djece.

NAPAD OCIJENILI "TRAGIČNOM GREŠKOM" SAD neće kazniti vojnike koji su greškom ubili 10 civila u Avganistanu
FOTO: STRINGER/EPA

Portparol ministarstva odbrane SAD Džon Kirbi izjavio je kako je Pentagon razmatrao sve mjere, ali da je na kraju utvrđeno kako nije bilo preporuka o pokretanju određenih postupaka protiv vojnih zvaničnika.

 – Ministar ne poziva na dodatne mjere odgovornosti protiv vojnika – rekao je Kirbi.

Napad dronom u Kabulu dogodio se 29. augusta u posljednjim danima evakuacije američkih vojnika iz Avganistana.

Američki zvaničnici su tog dana dobili obavještajne podatke o mogućem novom napadu pripadnika Islamske države u glavnom gradu Avganistana. Nakon dojave, američki vojnici su lansirali projektil iz drona na dio grada u kojem su se prema obavještajnim podacima nalazili pripadnici ISIL-K grupe.

Međutim, nakon analize napada, ispostavilo se kako se u kući koja je bombardovana zapravo nalazila porodica i Avganistanac koji je radio za američku humanitarnu organizaciju, prenosi Klix.

Početkom novembra, rukovodstvo Pentagona napad je ocijenilo kao “tragičnom greškom”.

– U vrijeme udara bio sam uvjeren da smo spriječili neposrednu prijetnju našim snagama na aerodromu. Sada, kada je naša istraga zaključena, ispostavilo se da se dogodila tragična greška – rekao je američki general Frank McKenzie.

Portparol ministarstva odbrane je naglasio kako bi se disciplinski postupak protiv vojnika pokrenuo u slučaju da je ministar odbrane vidio potrebu za pokretanjem takvih aktivnosti.

– Ono što smo vidjeli u cijelom procesu, u izvršenju napada i procedurama, nije rezultat lošeg ponašanja, lošeg vodstva ili nemara. Da je ministar vjerovao da je potrebno pokrenuti određene disciplinske postupke, sigurno bi podržao takve aktivnosti – rekao je portparol ministarstva odbrane Džon Kirbi.

Prihvati notifikacije