Svijet

Napadnuta 2 medicinska centra: Papa uznemiren zbog sve većeg nasilja u Ukrajini i Gazi

Papa Franja izrazio je danas "duboku uznemirenost" zbog napada na medicinske centre u Kijevu i na školu u Gazi i pozvao na konkretna rješenja za okončanje ratova.

Papa Franja na Božićnoj misi
FOTO: VATICAN NEWS - ENGLISH/YOUTUBE/SCREENSHOT

Sveti otac je sa velikom tugom primio vijest o napadima na dva medicinska centra u Kijevu, uključujući najveću ukrajinsku dječiju bolnicu, kao i napad na školu u Gazi. Papa je izrazio duboku uznemirenost zbog sve većeg nasilja. Dok izražava svoju bliskost sa nevinim žrtvama, on se nada i moli da se uskoro identifikuju konkretni putevi kako bi se okončali sukobi koji su u toku – navodi se u saopštenju Vatikana.

Kako se navodi, papa neumorno apeluje na mir i pregovaračka rješenja za ratove u Ukrajini i u Gazi, kao i na slanje vatikanskih izaslanika na obe teritorije sa humanitarnom pomoći.

Prema riječima apostolskog nuncija u Ukrajini, nadbiskupa Visvaldasa Kulbokasa koji je razgovarao za Radio Vatikan, u ruskom napadu na ciljeve u Ukrajini pogođeno je odjeljenje za dijalizu pedijatrijske bolnice, prenosi Blic.

Pročitajte još

-Ono što je najšokantnije, nisu pogođena samo djeca, već djeca kojoj je potrebna onkološka njega ili transplantacija jetre ili drugih organa. Kada rakete gađaju najmanje od najmanjih, najslabije od slabih, svako od nas se pita zašto. Zašto neko nastavlja da daje objašnjenja za rat kao da se može opravdati iz nekog razloga? – naveo je Kulbokas.

Žrtve u dvije bolnice ukrajinske prestonice dio su jednog od najkrvavijih dana koje je zemlja pretrpela u 860 dana rata, sa najmanje 37 mrtvih i 170 ranjenih u Kijevu i drugim gradovima, navodi se u saopštenju.

U napadu izraelskih snaga u subotu na školu u izbjegličkom kampu u Nuseiratu, ubijeno je 16 ljudi, a više od 50 je povrijeđeno.

-Dva masakra bez opravdanja, mimo propagande, zbog kojih odjekuju mnoge papine riječi o bezumlju rata i hitnosti da se sve ovo završi – zaključuje se u saopštenju Vatikana.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu