Kultura

NAPITAK U UMJETNOSTI Otvorena izložba fotografija "ČAJ, LJUBAV, SVIJET"

U Doboju je danas, povodom Svjetskog dana Konfucijevih instituta, svečano otvorena izložba fotografija "Čaj, ljubav, svijet".

NAPITAK U UMJETNOSTI  Otvorena izložba fotografija "ČAJ, LJUBAV, SVIJET"
FOTO: DAVID CHANG/EPA

Direktor Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci Šen Li rekla je novinarima je ovo nastavak aktivnosti na približavanju kineske kulture građanima Srpske, ovog puta sa naglaskom na čaju, koji zauzima značajno mjesto u tradiciji Kine.

Prema njenim riječima, u Kini se polaže velika pažnja pripremi čaja koja je u stvari ceremonija sa strogo određenim koracima.

Li pojašnjava da u Kini imaju šest glavnih tipova čajeva i navodi da žene koriste zeleni, pretežno ljeti jer osvježava, te crni, koji se koristi zimi jer zagrijava organizam.

Li kaže da Konfucijev institut ima dobru saradnju sa Ekonomskom školom u Doboju.

Jedan od organizatora današnje izložbe Nebojša Preradović kaže da izložba fotografija “Čaj, ljubav, svijet” predstavlja nastavak projekta “Čaj i ljubav” pokrenutog 2014. godine.

On pojašnjava da je od maja prošle godine započelo prikupljanje fotografija i video-zapisa ljubitelja čaja širom svijeta, a da su već krajem jula iste godine organizatori dobili više od 300 fotografija iz 30 zemalja od kojih je 200 izabrano za eksponate od međunarodnih stručnjaka za kulturu čaja i fotografije.

Prema njegovim riječima, postavka je do sada izložena u Kini, Njemačkoj, Rusiji, Češkoj, Litvaniji, Slovačkoj, Rumuniji, a 14. septembra ove godine i u Banjaluci.

– Ova izložba sastoji se od 20 panoa, sa 36 fotografija grupisane u tri sekcije – Čaj, ljubav, svijet – dodao je Preradović.

Direktor Ekonomske škole u Doboju Tijana Vasiljević Stokić kaže da je u ovoj školi, u kojoj je od januara uspostavljena saradnja sa Konfucijevim institutom, organizovana nastava kineskog jezika za učenike svih dobojskih srednjih škola.

Prihvati notifikacije