Biznis

NAPLATA PALA DO TRI ODSTO "Vodovod" Banjaluka potražuje 2,5 miliona KM od domaćinstava

"Vodovod" Banjaluka potražuje od domaćinstava oko 2,5 miliona konvertibilnih maraka. Naplata od pojave pandemije je pala za dva do tri odsto, a do tada je iznosila oko 96 odsto.

NAPLATA PALA DO TRI ODSTO "Vodovod" Banjaluka potražuje 2,5 miliona KM od domaćinstava
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovo za Srpskainfo kažu u banjalučkom “Vodovodu”, koji snabdijeva najveći broj potrošača vodom u Republici Srpskoj.

– S obzirom na okolnosti smatramo da je ovaj stepen naplate postignut zahvaljujući savjesnosti naših sugrađana koji se trude da u skladu sa svojim mogućnostima redovno izmiruju obaveze. Međutim, napominjemo da je od pojave pandemije do danas kod potrošača iz kategorije privrede došlo do znatnog pada u naplati, što je svakako posljedica otežanog poslovanja, a što je za rezultat imalo zatvaranja velikog broja privrednih subjekata ili smanjenje njihovnih kapaciteta – navode u “Vodovodu”.

Pročitajte još

Poštujući preporuke Vlade Republike Srpske, kako kažu, “Vodovod” i dalje ne isključuje s vodovodne mreže one potrošače koji svoja dugovanja za utrošenu vode ne izmiruju redovno.

– Međutim, provodimo mjere u cilju ostvarivanja bolje naplate, a to podrazumijeva da ovim korisnicima prvo šaljemo opomene za dugovanje, a zatim im se pruža mogućnost potpisivanja ugovora o reprogramu. Uglavnom je to plaćanje dijela duga odmah, a za ostatak se potpisuje ugovor o reprogramu, odnosno daje se mogućnost da se dug izmiri u više mjesečnih rata bez kamate, zavisno od visine duga, mogućnosti dužnika i slično. Ovim se, takođe, izbjegava i naplata potraživanja sudskim putem – navode iz ovog preduzeća.

U “Vodovodu” apeluju na sve potrošače da maksimalno vode računa o potrošnji vode i racionalno se ponašaju. Takođe, mole sve potrošače koji mogu izmiriti svoje račune za utrošenu vodu da to i učine u okviru svojih mogućnosti kako ne bi bila ugrožena redovna proizvodnja higijenski ispravne vode za piće i njena distribucija do potrošača.