Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NAPLATIO TROŠKOVE Radončiću se iz budžeta BiH mora isplatiti više od 24.000 KM

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Sud BiH, na zahtjev advokata Asima Crnalića, donio je rješenje o naknadi troškova krivičnog postupka oslobođenom od optužbe Fahrudinu Radončiću. Tačnije, Radončiću se iz budžeta BiH treba isplatiti 24.025,95 KM, saopšteno je iz Saveza za bolju budućnost.

– Nakon ovoga, očekivano je da Radončić, kao i gospoda Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman, dodatno dobiju i troškove za ležanje u pritvoru i nanijete duševne boli. Međutim, ovo je mala satisfakcija za harangu, atmosferu linča i političko orgijanje kroz koje se godinama nepotrebno prolazilo – navedeno je.

Iz SBB poručuju “da je ovoj zemlji potreban zakon po kojem će finansijske posljedice zbog političkih motivisanih optužnica koje padaju na sudovima iz svog džepa plaćati korumpirani i nesavjesni tužioci, a ne građani, odnosno budžet BiH.”

Ako se ima u vidu da je gospođa Šahman već dobila naknadu od 26.500 KM, gospodin Dautbašić od 30.854 KM , Radončić 24.025,95 KM, a sličan iznos dobiće i gospodin Zijad Hadžijahić, te kada se dodaju buduće posebne pojedinačne odštete zbog boravka u pritvoru i trogodišnjeg suđenja, jasno je da se radi o šteti od više stotina hiljada KM koja je nastala kao posljedica zloupotrebe pravne države i položaja – poručili sui z ove stranke.

SBB još jednom potencira važnost vladavine prava i onemogućavanje povratka na stanje kada su se optužnice pisale u porodičnim i stranačkim prostorijama, saopšteno je, piše N1.

Podsjećanja radi, Tužilaštvo BiH podiglo je 2016. godine optužnicu protiv Radončića, Dautbašića, Šahman i Hadžijahića zbog sumnje u počinjenja krivičnih djela ometanje rada pravosuđa, udruživanje radi činjenja krivičnih djela i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

U maju ove godine Sud BiH je prvostepenom oslobodio navedene osobe krivice po svim tačkama optužnice. Proces pred Odjelom II za organizovani kriminal i privredni kriminal je trajao više od dvije godine.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO