Društvo

NAPRAVILA PROPUST Slučaj učiteljice koja je kažnjena sa 600 KM jer su se đaci rukovali, DOBIO NEOČEKIVANI OBRT

Nastavnica koja je novčano kažnjena jer nije spriječila učenike da se rukuju tokom odmora, ipak neće morati da plati ovaj “propust” 35.000 (oko 600 KM).

NAPRAVILA PROPUST Slučaj učiteljice koja je kažnjena sa 600 KM jer su se đaci rukovali, DOBIO NEOČEKIVANI OBRT
FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ/RAS SRBIJA

Njoj je kazna povučena na inicijativu Ministarstva prosvjete.

Marinu Milosavljević, nastavnicu srpskog jezika u OŠ “Ljubica Jovanović Radosavljević” u mjestu Podvrška kod Kladova, kaznila je direktorka škole sa 20 odsto manjom platom tri mjeseca.

Nastavni kadar ima platu oko 50.000, a nastavnica Marina Milosavljević sa umanjenjem od 20 odsto za tri mjeseca trebalo je da ostane bez 35.000 dinara plate.

Nastavnici je direktorka škole Dragana Dumitrašković stavila na teret slučaj dva đaka šestog razreda koji su se u školskom dvorištu približili jedan drugom u namjeri da “bace petaka”.

Olakšavajuća okolnost za nastavnicu koja se žalila na direktorkinu novčanu kaznu nije bila ni činjenica da ona tog dana nije ni bila dežurna u školskom dvorištu.

Po direktorki, nastavnica je načinila “teži prekršaj radne obaveze”.

Međutim, u Ministarstvu prosvjete smatrali su da je kazna za ovakav slučaj – neprimjereno visoka.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kako saznaje Blic, ministar prosvjete Branko Ružić, poslao je inspekciju u školu da provjeri o čemu je riječ i da se razmotri kazna.

– Ustanovljeno je da osim kazne koja je sama po sebi upitna, nisu ispoštavane ni procedure prilikom kažnjavanja. Iako je propisana kazna njoj nije predhodilo uzimanje izjava, opis okolnosti pod kojima je došlo do kažnjavanja. Samo je propisana kazna – kaže izvor iz Ministarstva.

Pročitajte još

Ponavlja se disciplinksi postupak

Inspektor je naložio direktorki da ponovi disciplinski postupak.

– Preporuke vezane za epidemiju su upućene školama i rukovodećem kadru, kao pouka kako treba da se radi, a ne da se kažnjava, posebno ne ovako drastično – kaže sagovornik.

Na osnovu razgovora i sugestija Ministarstva prosvjete, direktorka je u novom disciplinskom postupku povukla svoju kaznu.

Kako kažu u Osnovnoj školi “Ljubica Jovanović Radosavljević” direktorka i učiteljica “i nisu u najboljim odnosima”. Tako nastavni kadar kaznu tumači i iz ovog, ličnog ugla.

Prihvati notifikacije