Biznis

NAPUSTIO JE I ŠKOLU DA BI IGRAO ŠAH Igra mu je dala prednost i danas je milijarder

Tretnutno jedna od najgledanijih serija "Damin gambit" donijela je ogromnu popularnost šahu, tako da ga danas igraju i mladi i stari, ali ga uče i oni koji nikada nisu bili zainteresovani.

NAPUSTIO JE I ŠKOLU DA BI IGRAO ŠAH Igra mu je dala prednost i danas je milijarder
FOTO: BRIAN452/EVERYBODYWIKI.COM / WIKIPEDIA

Nikilu Kamatu, momku iz Indije igra se svidjela i prije nego što je postala ovako popularna i to toliko da je napustio srednju školu sa 14 godina, da bi je igrao puno radno vrijeme.

– Šah vas uči kako da radite pod strukturom, u sistemu, ali ipak da pokušate i budete kreativni u tom sistemu – rekao je Kamat za “CNBC Make It”.

To je bio početni potez u nizu događaja koji su mu na kraju obezbijedili status milijardera kao dio indijskog odgovora na američku trgovinsku platformu “Robinhood”.

Početni potez

Tridesetčetvorogodišnji Kamat suosnivač je i glavni direktor za investicije kompanije Zerodha, najvećeg indijskog trgovinskog posredništva. Danas se preko njene platforme obavlja više od 15 odsto maloprodaje u Indiji, dok su investitori hrlili na akcije tokom pandemije. Ali kada je Kamat napustio školu, to mu nije bila strategija, već ipak “plan B”.

Pošto je igrao šah na međunarodnom nivou, ali nije uspio u profesionalnoj karijeri, jednostavno mu je bio potreban rezervni plan. Inspirisan starijim bratom Nitinom, počeo je da trguje akcijama i učio se u pokretu.

– Niko me neće zaposliti bez fakultetske diplome, što je značilo da moram da radim nešto što je nije zahtijevalo – rekao je Kamat.

Prošlo je dobro – i uskoro je par investirao za porodicu i prijatelje. Ali usput su otkrili da je sistem suviše složen.

– Problem u prošlosti, govorim o prije 11 ili 12 godina, bio je visok trošak. Naknade za posredovanje bile su nevjerovatno visoke u Indiji – rekao je Kamat. “A za trgovca sa punim radnim vremenom postojalo je mnogo barikada ili prepreka koje je čovjek morao da pređe prije nego što je zaista mogao biti profitabilan na bilo koji doslijedan način.”

Tako su se braća rođena u Bangaloru prihvatila posla, koristeći svoju ušteđevinu za izgradnju jednostavne i pristupačne brokerske platforme za svakodnevne investitore.

Marketing “od usta do usta”

U 2010. godini rođena je Zerodha – kombinacija “nule” i “rodha”, sanskrtske riječi za barijere.

Za razliku od većine novoosnovanih preduzeća, kompanija nije preduzela nikakva spoljna oglašavanja.

U deceniji od tada, Zerodha je rasla marketingom “od usta do usta”, dok je apetit za investicijama izvan zlata i imovine rastao u Indiji. Ali 2020. godine, sve se to promijenilo tokom pandemije. Na vrhuncu zaključavanja, kompanija je udvostručila registrovane korisnike na više od četiri miliona, piše Blic.

FOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE
FOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE

– Pandemija je bila dobra za nas, što je neobično reći. Ljudi su imali mnogo više vremena, bili su kod kuće i, nažalost, u mnogim slučajevima su shvatili da je alternativni prihod mogao biti vrlo koristan – rekao je.

Shailesh Lakani, generalni direktor kompanije rizičnog kapitala Sekuoia India, rekao je da to pokazuje kako je pandemija ubrzala ionako rastuću potražnju za ulaganjem.

– Pokreće ga nekoliko različitih faktora. Prvo, da je s infrastrukturom finansijskih usluga postalo mnogo lakše otvoriti brokerski račun – rekao je Lakani za CNBC Make It.

– Drugo, uzajamni fondovi u proteklih nekoliko godina imali su tendenciju da zaostaju za indeksima kapitala ili njihovim reperima. A kako smo imali rastuća tržišta osim korona virusa – tog straha u martu, aprilu, maju – za mnoge je tržište bilo prilično lako zaraditi”.

Pobijedio konkurenciju

U 2020. godini prosječna starost investitora koji koristi platformu Zerodha pala je sa 32 na 30 godina. To je povuklo paralelu sa američkom trgovinskom platformom Robinhood, koja je tokom pandemije doživjela sličan nalet milenijalaca.

– Započeli smo, zapravo, možda pet godina prije njih – istakao je Kamat.

Pročitajte još

Međutim, to rastuće tržište moglo bi da otvori put za buduće širenje u SAD, dodao je on.

– Gledali smo kako bismo se približili njihovom tržištu i vidjeli da li postoje načini na koje se naši proizvodi mogu integrisati sa onim što je dostupno u Americi – rekao je.

Iako prostor finansijske tehnologije postaje sve konkurentniji, Kamat kaže da Zerodha ne planira da prikupi više kapitala, za razliku od konkurenta Robinhooda. To, međutim, nije spriječilo razgovor o rastućem bogatstvu preduzetnika.

U oktobru 2020. godine braća Kamat pridružila su se bogatom spisku Forbs Indije sa 1,55 milijardi dolara, pošto je 34-godišnji Nikil proglašen najmlađim novim indijskim milijarderom.

Ciljanje bogatih

Nakon što su se borili da pronađu isplativ način za upravljanje svojim rastućim bogatstvom, Nikil i Nitin ponovo su krenuli da remete investicionu industriju – ovog puta za pojedince visoke vrijednosti ili ljude sa finansijskim sredstvima od oko milion dolara.

Mjesecima kasnije, pokrenuli su firmu za upravljanje imovinom “True Beacon” u pokušaju da se pozabave neefikasnošću tradicionalnog modela upravljanja imovinom.

– Menadžer fonda ili kuća fonda i klijent nikada nisu usklađeni na neki način – rekao je.

Za razliku od tradicionalnih fondova, koji klijentima naplaćuju dio imovine kojom upravljaju, kao i troškove i godišnje naknade, “True Beacon” klijentima naplaćuje samo naknadu za performanse. Kamat je rekao da smanjenje od 10 odsto pokreće firmu da postigne bolji prinos.

– Ako klijent iz bilo kog razloga ne posluje dobro tokom petogodišnjeg perioda, mi kao kompanija nemamo prihod. Dakle, mi zaista stavljamo svoj vrat i kažemo da ćemo stvoriti nešto što je drugačije, što je potpuno prilagođeno klijentu i vrlo, vrlo transparentno. Pretpostavljam da će vrijeme pokazati kako to ide – rekao je.

Glavni indijski fond “True Beacon-a” usmjeren na Indiju nadmašio je Nifti – državni referentni indeks akcija za šest do osam odsto U prvoj godini, fond je tu mjeru pobijedio za više od 26 odsto.

U međuvremenu, obim klijenata porastao je za čak 20 odsto iz mjeseca u mesec, dok su bogati međunarodni investitori tražili utočište u indijskim zalihama usred rastućih američko-kineskih tenzija.

U narednim godinama, Kamat se nada da bi kompanija mogla da dostigne procjenu vrijednu milijardu dolara, koja se naziva jednorogom u industriji rizičnog kapitala.

Dugoročna igra

Poput Zerodhe, i “True Beacon” mogao bi se pozicionirati kao jedan od mnogih jednoroga vrijednih milijarde dolara u indijskom brzo rastućem početnom ekosistemu.

U Indiji se trenutno nalazi 21 jednorog sa zajedničkom procjenom od 73,2 milijarde dolara. Procjenjuje se da će do 2025. godine broj jednoroga dostići 100.