Banjaluka

NAREDILI IM DA MIJENJAJU NAZIV KOALICIJE Za CIK BiH neprihvatljivo ime SDS-PDP-Banjaluka zove

Centralna izborna komisija je odbila naziv koalicije za lokalne izbore SDS - PDP - Banjaluka zove. To je jedna od 45 prijavljenih koalicija u BiH koje su dobile zadatak od CIK da isprave nepravilnosti.

NAREDILI IM DA MIJENJAJU NAZIV KOALICIJE Za CIK BiH neprihvatljivo ime SDS-PDP-Banjaluka zove
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Portparolka PDP Anja Petrović potvrdila je za Srpskainfo da je naziv koalicije odbijen i da će ova stranka uložiti žalbu.

-Osim u Banjaluci, CIK je tražio da otklonimo nedostatke u vezi sa nazivima koalicija u još dvanaest opština. Mi smatramo da smo postupali po pravilima, te ćemo iz tog razloga uložiti pravna sredstva da to opravdamo. Izborni proces nije jednostavan, a ovo su dodatne komplikacije za sve odbijene koalicije. S druge strane, ovo je i odgovor onima koji neargumentovano tvrde da je CIK pod kontrolom naših političkih stranaka. Očigledno je da nisu navikli na situaciju da nema privilegovanih, pa da mi to nismo ni danas, kada su članovi CIK bliski SNSD, koji su u više izbornih procesa radili mimo svih pravila, otišli iz ove institucije – kaže Petrovićeva.

Kako saznajemo, CIK BiH je ovakvu odluku za Banjaluku obrazložila na dva načina – SDS i PDP su ranije već prijavile koalicioni nastup u najvaćem gradu Srpske. Drugo, u gradu već postoji Politički pokret „Banjaluka zove“, koji je inače podržao Draška Stanivukovića kao kandidata za gradonačelnika.