Kultura

NARODNA BIBLIOTEKA OBILJEŽAVA ZNAČAJAN DAN Kod publike bude ljubav prema stranim jezicima

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske danas će se po trinaesti put obilježiti Evropski dan jezika, dan evropskog plurilingvalizma i multikulturalnosti.

NARODNA BIBLIOTEKA OBILJEŽAVA ZNAČAJAN DAN Kod publike bude ljubav prema stranim jezicima
FOTO: NARODNA I UNIVERZITETSKA BIBLIOTEKA RS

Prigodne svečanosti, s ciljem da kod publike svih uzrasta probude interesovanje za učenje jezika, pratiće obilježavanje ovog, za evropske integracije, važnog događaja.

Ove godine zbog pandemije virusa korona, organizatori su primorani da aktivnosti planiraju prilagođavajući se ograničenju broja okupljenih osoba. Poštujući sve mjere, organizovali su literarni i likovni konkurs za učenike osnovnih škola, igru memorije za posjetioce biblioteke, igru „Učimo riječi“ na Informativno-pozajmnom odjeljenju, te sajam jezika.

Ove godine po prvi put pripremili su i radionicu za profesore, koju organizuju u saradnji sa školama jezika. Radionica će biti organizovana virtuelno.

– Bili smo prinuđeni da odustanemo od radionica za osnovce i srednjoškolce koje smo da sada organizovali. Prošle godine smo održali sedamnaest radionica za učenike – rekla je stručni saradnik za srpski jezik i književnost Aleksandra Stošić.

Radionica za profesore će se održati u virtuelnoj učionici, a njena tema je upravo organizovanje i održavanje nastave na daljinu.

FOTO: NARODNA I UNIVERZITETSKA BIBLIOTEKA RS
FOTO: NARODNA I UNIVERZITETSKA BIBLIOTEKA RS

– Epidemija virusa korona je primorala nastavnike da nastavni proces prebace na daljinu pa smo im željeli olakšati njenu pripremu i realizaciju. Predavači će prikazati prednosti ovakovog vida nastave, te upoznati profesore jezika o mogućnostima korištenja i drugih formi rada osim frontalne nastave – objasnila je ona.

Na ovom seminaru na daljinu, koji će se održati putem virtuelne učionice “BBB” (Big Blue Button) predavači će imati priliku da se  upoznaju sa prednostima koje ovaj oblik nastave nudi i uvidjeti da nije neophodno držati samo frontalnu nastavu u virtuelnim učionicama, nego da je moguće koristiti sve druge forme rada. Cilj ovog seminara, predviđenog za nastavnike i profesore stranih jezika, jeste olakšavanje pripreme i sprovođenja nastave na daljinu.

Na platou ispred bibliotke će se održati mali sajam jezika na kojem će svoj rad i program predstaviti škole jezika.

– Ove godine smo bili ograničeni brojem izlagača, pa mjesto na sajmu nismo mogli ponuditi “Savezu nacionalnih manjina” čiji su članovi na sajmovima održanim do sada kroz običaje i jezik predstavljali svoje matične zemlje. Ispred biblioteke smo takođe organizovali igru memorije za posjetioce. Oni koji svoje poznavanje evropskih simbola i jezika budu okušali igrajući se sa nama očekuju i simbolične nagrade – naglašava.

Širom biblioteke na raznim predmetima biće ispisane riječi na gotovo svim evropskim jezicima.

– Željeli smo naše čitaoce i posjetioce na najjednostvanijim predmetima i kroz svakodnevne situacije upoznati sa različitostima i bogatstvom evropskih jezika – dodala je.

Kao dio ovogodišnjeg programa otvorena su i dva konkursa za učenike osnovnih škola iz Banjaluke. Literarni pod nazivom “Pričajmo istim jezikom” (od četvrtog do devetog razreda) i likovni konkurs “Simboli evropskih gradova” (od prvog do devetog razreda). Radovi će biti kategorisani prema uzrastu.

Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske ovaj događaj organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Kulturni i obrazovni centar zajednice

– Gotovo sve kulturne manifestacije su zbog pandemije ili otkazane ili su prilagođene svim mjerama predostrožnosti. Svoj rad i aktivnosti je trenutnoj epidemiološkoj situaciji prilagodila i biblioteka. Naši čitaoci su se veoma brzo prilagodili sadašnjem načinu rada koji im je ograničio direktan pristup fondu. Dolaze nam kao i uvijek pripremljeni, sa čitalačkim željama, ali često i vjeruju izboru i preporukama bibliotekara. Manifestacijama i kulturnim sadržajima koje se već godinama uspješno održavaju, biblioteku želimo otvoriti prema korisnicima ne samo knjižnog fonda već prema svima i predstaviti je kao kulturni i obrazovni centar naše zajednice – rekla je Aleksandra Stošić.