Svijet

"NASA je to uradila prije 60 godina" Dokle je zapravo (do)letio Brenson (VIDEO)

Ričard Brenson, Ilon Mask i Džef Bezos, milijarderi opsjednuti kosmosom, glavni su akteri takozvane nove svemirske postavke.

"NASA je to uradila prije 60 godina" Dokle je zapravo (do)letio Brenson (VIDEO)
FOTO: VIRGIN GALACTIC/EPA

Od jednog do drugog govore da ih je na istraživanje svemira i razvoj svemirske turističke industrije inspirisalo prvo slijetanje čovjeka na Mjesec 1969, kad su u ovakvoj trci još bile države, a ne moćni pojedinci.Takođe su ponavljali koliko bi im značilo da baš oni osvoje “novu svemirsku trku”.

Time sada može da se pohvali samo Brenson, vlasnik “Virdžin galaktika”, nakon svog prvog, istorijskog puta u svemir u nedjelju, 11. jula, kad se sa još troje putnika i dvojicom pilota popeo na visinu od preko 80 kilometara, odakle su se na minut iz bestežinskog stanja divili pogledu na Zemlju, a potom vratili nazad, gdje ih je čekala proslava u tipično milijarderskom stilu, sa šampanjcem i VIP zvanicama.

– Dobrodošli u zoru novog svemirskog doba – napisao je Brenson na Tviteru prilažući fotografiju sebe i posade u bestežinskom stanju u kabini svoje letjelice “Juniti”.

Time se trka između trojice milijardera zvanično zaoštrila.

Titula prvog

Britanski milijarder, koji će za manje od nedjelju dana proslaviti 71. rođendan, uspio je da preotme titulu “prvog” od Bezosa, koji je svoj put u svemir u raketi “Nju Šepard” najavio za 20. jul. Za ambicioznog Brensona – koji je letio zmajem iznad Lamanša i pokušao da obiđe svijet u balonu – nije čudo da je “uletio” Bezosu i svega devet dana prije njegovog nesuđenog “istorijskog” leta odnio mu laskavu titulu. Takođe je postao i tek druga osoba u sedamdesetim godinama koja je otišla put svemira – astronaut Džon Glen je letio šatlom 1998, kada je imao 77. godina.

FOTO: VIRGIN GALACTIC/EPA
FOTO: VIRGIN GALACTIC/EPA

Ipak, Brenson poriče da je želio da nadmaši Bezosa. Umjesto toga, on priča o dječačkim snovima i koraku koji će drugim stanovnicima Zemlje – posebno onim bogatijima – omogućiti da ostvare svoje.

– Svoj djeci tamo dolje, i ja sam nekad bio dijete sa snom, koje je gledalo u zvijezde, a sada sam odrasla osoba u svemirskom brodu sa gomilom drugih predivnih odraslih osoba i gledam dolje na našu prelijepu Zemlju. Sljedećoj generaciji sanjara (želim da poručim), ako mi možemo da uradimo ovo, samo zamislite šta vi možete da uradite, hej….! – poručio je Brenson iz bestežinskog stanja kad se njegova letjelica “Juniti” zaustavila na minut na 80 kilometara visine, u suborbiti naše planete.

Granica svemira

Ali, da li je Brenson zaista bio u svemiru, odnosno na njegovoj granici?

Naime, dok SAD priznaju za granicu visinu od 80 kilometara, međunarodno priznata Karmanova linija je na 100 km. Astrofizičar Nil de Gras Tajson smatra da Brenson “nažalost” nije otputovao u svemir već prije da “vidi Zemlju”.

– Na prvom mjestu, to je suborbitalni let i NASA je to uradila prije 60 godina, s Alanom Šepardom – rekao je Tajson CNN-u.

O tome je već pričao i Bezos (57), koji je prije Brensonovog leta ukazao da putnici neće dosegnuti Karmanovu liniju, na šta je Brenson rekao da je “stvarna razlika u iskustvu skoro nepostojeća”, te prebacio rivalu da su posljedice “Junitija” po okolinu daleko veće od njegove rakete “Nju Šepard”.

Iz “Virdžin galaktika” su naveli da je emisija ugljen-dioksida leta “Junitijem” ekvivalentna avionskom letu od Londona do Njujorka, piše Blic.

Prihvati notifikacije