Politika

“NAŠA MISIJA SE NASTAVLJA” Stoltenberg tvrdi da NATO nema ništa protiv što se Vojska Srbije oprema

NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije i ne smeta mu što se Vojska Srbije oprema naoružanjem iz Rusije i Kine, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

“NAŠA MISIJA SE NASTAVLJA” Stoltenberg tvrdi da NATO nema ništa protiv što se Vojska Srbije oprema
FOTO: VESNA LALIĆ/RAS SRBIJA

Stoltenberg je rekao i da NATO u potpunosti poštuje nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, ali podržava i napredak načinjen u Vašingtonu.

– Naša misija Kfor nastaviće da održava sigurno okruženje na Kosovu, shodno svom mandatu Ujedinjenih nacija. Vjerujem da budućnost cijelog regiona zapadnog Balkana leži u evroatlantskoj porodici – rekao je Stoltenberg i dodao da NATO ostaje na Kosovu sa 3.500 vojnika.

On je naveo da NATO obučava srpske vojnike za međunarodne mirovne misije, te da je u periodu od 20 godina uložio milione evra da bi pomogli Srbiji da uništi više od 230 tona zastarjele municije.

– Srbija i NATO su, takođe, zajedno radili na obuci iračkih vojnih ljekara, čime su podržali oružane snage Iraka – podsjeća Stoltenberg.

Govoreći o NATO bombardovanju Srbije 1999. godine, on je za beogradske medije rekao da se ne smije zaboraviti prošlost, ali da treba ići dalje i gledati ka boljoj budućnosti.