Magazin

Naše bake su tražile spas u krompiru: Osam najboljih starinskih trikova kako da skinete temperaturu prirodnim putem

Povišena tjelesna temperatura predstavlja signal da organizam reaguje na prisustvo virusa, bakterija ili drugih nepravilnosti.

čovjek čisti krompir
FOTO: FOODY TUBE/YOUTUBE/SCREENSHOT

Njen porast predstavlja odbrambeni mehanizam tijela koje nastoji da se izbori sa potencijalnom prijetnjom. Smatra se visokom temperaturom kada premašuje 37 stepeni Celzijusa. U slučaju odraslih, hitno je potrebno konsultovati ljekara ukoliko temperatura pređe 40 stepeni Celzijusa.

Naše bake su koristile krompir da bi skidale temperaturu kada smo bili mali. Koliko god da je taj trik djelovao smiješno, i danas ga mnogi koriste.

Pročitajte još

Ipak, ako je riječ o temperaturi koja se može držati pod kontrolom bez ljekarskog nadzora, onda najbolje da je pokušate sniziti na sledeće načine, a jedan od efikasnih, ali ne toliko poznatih je i skidanje temperature krompirom.

Evo kako da skinete temperaturu krompirom

Naime, sve što je potrebno jeste da oljuštite krompir, isiječete ga na kolutove i stavite u čarape tako da prekrivaju tabane. Poznato je da krompir može da izvuče povišenu temperaturu iz tijela. Poboljšanje bi trebalo da se osjeti za par sati. Ukoliko osjetite da se krompir suši, samo isijecite novi i zamijenite.

Pored krompira, ovo su još neki od načina skidanja temperature.

Djeca
FOTO: NEMOURS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Voda – treba piti puno vode jer ona zamenjuje izgubljenu vodu i pomaže u hlađenju organizma.

Tuširanje – ne treba se tuširati hladnom, nego mlakom vodom. Počnite s vodom od 36 stepeni i lagano spuštajte temperaturu vode dok ne dođete na jedva podnošljivu mlaku.

Obloge – hladne obloge pomažu kod povišene temperature. Nakon što se zagriju, odmah ih zamijenite novim, prenosi Krstarica.

Obloga od sirćeta – u posudu sipajte 500 ml vode i dodajte kašiku prirodnog jabukovog sirćeta. Umočite mali peškir ili mekano laneno ili pamučno platno, iscijedite ga i stavite na stopala, ruke i čelo. Oblogu ostavite na tijelu sve dok se ne ugreje do temperature tijela.

kupus salata
FOTO: HANUMA KOCHT/YOUTUBE/SCREESNHOT

Sveži kupus – napravite obloge od listova svježeg kupusa i stavite ih na leđa i grudi. Mirujte u ležećem položaju i temperatura će pasti.

Supa – svaka supa rashlađena do mlake temperature pomaže u skidanju temperature, a i hidrira organizam. Za još bolji učinak, dodajte bosiljak i ubrzajte proces liječenja. Čili – osim što je ukusna, ljuta hrana pomaže i kod snižavanja temperature. Hrana koja sadrži čili ili kajensku papriku izaziva znojenje, koje je prirodan mehanizam hlađenja tijela.

Masiranje rakijom – od alkohola možete upotrebiti i neku od ljutih domaćih rakija i njome masirati pulsna mjesta na tijelu kao što su zglobovi, iznad dlanova, prevoji na podlakticama i jamice iza kolena. Izmasirajte i površinu dlanova i stopala. Alkohol ‘izvlači’ temperaturu iz organizma.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije