Svijet

"Naši stručnjaci dijele svoje znanje" Putin poručuje da nijedna zemlja ne može sama protiv korona virusa

Pandemija korona virusa jasno je stavila do znanja da nijedna zemlja nije sposobna da obezbijedi epidemiološku sigurnost bez saradnje sa drugim državama, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u obraćanju učesnicima i organizatorima međunarodne konferencije nazvane "Epidemiološko blagostanje", objavljeno je danas iz Kremlja.

"Naši stručnjaci dijele svoje znanje" Putin poručuje da nijedna zemlja ne može sama protiv korona virusa
FOTO: ALEXEI DRUZHININ/KREMLIN/EPA

Pitanja kojima je konferencija posvećena posebno su važna za čitavo čovječanstvo i nesumnjivo zahtijevaju zajedničke napore ljekara i istraživača iz različitih zemalja, istakao je ruski lider.

On je naglasio da rasprostranjena pandemija virusa korona jasno ukazuje da nijedna zemlja – čak ni one najrazvijenije – ne može efikasno da obezbijedi epidemiološku sigurnost sama, bez interakcije sa stranim partnerima, prenio je TASS.

Pročitajte još

Putin je naglasio da su ruski zdravstveni radnici stekli jedinstveno iskustvo u pogledu borbe protiv pandemije virusa korona i drugih opasnih bolesti, uključujući grip, kugu, HIV, morbile i ebolu.

– Naši stručnjaci aktivno dijele svoje znanje, otkrića, tehnologiju i praktični razvoj sa stranim kolegama i spremni su da nastave da šire ovu vrstu saradnje -, rekao je ruski predsjednik.

Konferencija o epidemiološkom blagostanju održava se u moskovskom Svjetskom trgovinskom centru od 20. do 21. aprila. Događaj organizuje glavno rusko nadzorno sanitarno tijelo uz podršku Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva finansija i u saradnji sa Zajedničkim programom UN za HIV/AIDS (UNAIDS), navodi TASS.

Prihvati notifikacije