Svijet

“Nasilje ne smije da bude način dijaloga” Svaki treći dan jedna žena ŽRTVA PARTNERA

Svaki treći dan u Italiji bude ubijena jedna žena. Od početka godine 109 žena je ubijeno, a u najvećem broju slučajeva one su žrtve muževa ili partnera, piše danas agencija Ansa, povodu Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama.

“Nasilje ne smije da bude način dijaloga” Svaki treći dan jedna žena ŽRTVA PARTNERA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U mnogim slučajevima smrtonosno nasilje nad ženama prevazilazi odnos para i pogađa djecu, članove porodice i prijatelje koji pokušavaju da pomognu.

– Da bismo izašli iz te spirale smrti neophodno je obrazovati, odgojiti osobe da poštuju druge, da poštuju jednakost polova i obrazovati ih da nasilje nikada ne smije da bude način dijaloga – rekao je povodom Dana protiv našilja nad ženama, italijanski predsednik Serdzo Matarela.

– Na nasilje partnera treba reagovati odmah od prvog momenta kada se desi – poručuje predsjednica asocijacije za pomoć ženama žrtvama nasilja, Ivet Samnik.

Ona je i sama bila žrtva nasilja partnera i poziva žene da ne ostanu anonimne žrtve, već da potraže pomoć i javno govore o svojim problemima i nasilnicima.

Prema njenim riječima, veoma je važno da žene žrtve nasilja imaju podršku društva i mrežu pomoći organizacija koje ženama mogu ponuditi alternativu životu sa nasilnikom.

U Italiji poštoje centri za pomoć ženama žrtvama nasilja, takozvani “anti violenza centri”, ali je, kako piše list Fanpejdz problem što tim centrima nedostaje novac da bi potpuno odgovorili svojoj svrsi.

Prema izvještaju fondacije “Ekšon Ejd” (ActionAid) za vrijeme pandemije kovida19, porodično nasilje je uvećano eksponencijalno “zbog prisilnog zajedničkog života” koje je nametnuto lokdaunom.

Prihvati notifikacije