Hronika

NASILJE TOKOM PROTESTA Tužilaštvo traži imena policajaca koji su PRETUKLI NOVINARA BETE

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu zatražilo je od Sektora za unutrašnju kontrolu MUP-a Srbije da utvrdi identitet policajaca koji su tokom protesta u Beogradu 8. jula pretukli izvještača Bete Žikicu Stevanovića, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS).

NASILJE TOKOM PROTESTA Tužilaštvo traži imena policajaca koji su PRETUKLI NOVINARA BETE
FOTO: GORAN SRDANOV/RAS SRBIJA

UNS-u je u ovom tužilaštvu rečeno da je zahtjev upućen za prikupljanje potrebnih obavještenja radi utvrđivanja identiteta NN policijskih službenika zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo zlostavljanje i mučenje.

Tužilaštvo je izvještaj zatražilo na osnovu preliminarnog izvještaja Odjeljenja za uviđajno-operativne poslove Uprave kriminalističke policije od 14. jula i izvještaja Sektora unutrašnje kontrole MUP-a od 8. avgusta.

Iz Tužilaštva navode da je postupanje po njihovom zahtjevu u toku i da očekuju povratni izvještaj uz identifikaciju osumnjičenih.

Novinar Bete Žikica Stevanović izvještavao je 8. jula, sa druge večeri protesta u Beogradu, kada su ga kod Pravnog fakulteta dvojica uniformisanih policajaca iz jedinice koja je potiskivala demonstrante pendrecima oborila na zemlju i nastavila da ga udaraju po glavi i tijelu.

Izvještač Bete prethodno je u više navrata uzviknuo da je novinar, a u ruci je držao novinarsku legitimaciju.

Njemu je ljekarska pomoć iste večeri pružena u Urgentnom centru, gdje su konstatovane povrede glave i tijela.

Prema UNS-ovoj evidenciji od 7. do 11. jula u Beogradu, Nišu i Novom Sadu napadnuto je i u radu ometano 28 novinara, snimatelja i foto-reportera koji su izvještavali sa protesta.

Najveći broj slučajeva nije prijavljen policiji.