Hronika

"NAŠLA SAM MIR" Roditelji nestale Kineskinje mislili da se zamonašila, a onda je otkriven STRAVIČNI DETALJ

Mada je identitet žene koja je u utorak uveče pronađena obješena na Tari još zvanično ostao i nepoznat, kao i način na koji je preminula, izvjesno je da se radi o kineskoj državljanki Zhu Xinyue (22) koja je izvršila samoubistvo, a kako saznaje Blic, prije toga ostavila je oproštajnu poruku.

"NAŠLA SAM MIR" Roditelji nestale Kineskinje mislili da se zamonašila, a onda je otkriven STRAVIČNI DETALJ
FOTO: RAS SRBIJA

Očekuje se da potvrdu da odbukcija koja je po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Užicu trebalo da bude urađena juče popodne, kao i roditelji ove djevojke koji su pozvani na identifikaciju tijela.

Na nepristupačnim terenima na Tari, na djelu zvanom Krtica ispod puta Mitrovac Perućac, u utorak kasno uveče okončana je tromjesečna potraga za Zhu Xinyue kojoj se svaki trag izgubio 29. juna na ovoj planini. Tog dana ona je posljednji put kontaktirala sa svojim roditeljima. Oni su njen nestanak prijavili više od 20 danas kasnije, poslije čega su rendžeri Nacionalnog parka „Tara“ krenuli u sveobuhvatnu potragu.

Smatralo se da je ona upravo negdje na toj lokaciji jer su dve bazne stanice na Tari očitavale da je Kineskinja bila na toj lokaciji 29. juna. Njen mobilni telefon nije lociran ni na jednoj drugoj lokaciji.

Međutim, tijelo nesrećne djevojke nije pronađeno sve do utorka kada su tragačima stigle informacije iz Kine, odakle je, putem satelitskog praćenja, njeno tijelo locirano. Podaci dobijeni od Kineza bili su toliko precizni da su rendžere odveli bukvalno pravo pod drvo sa kog je visilo njeno tijelo.

Stoga je spasiocima trebalo samo 20-ak minuta da se spuste 20 metara niz liticu pored puta i u šumi pronađu i iz njen iznesu tijelo beživotno tijelo Kineskinje.

Da se radi o samoubistvu najpre je ukazao spoljni pregled tela na kome nisu uočene povrede.

– Svaku sumnju tome odagnalo je oproštajno pismo na engleskom jeziku koje je pronađeno u njenoj odeći. Sadržinu pisma ne znamo i ona je po zahtjevu istrage poslata na prevođenje. Kineskinja je objesila užetom koje je, ispostavilo se, ona kupila u jednoj prodavnici u Bajinoj Bašti – priča izvor Blica upoznat sa tromesečnom potragom za Zhu Xinyue kao i načinom na koji je pronađena.

Tokom potrage za njom utvrđeno je da je ona u Bajinu Baštu došla 28. juna kao turista, i to sama, i da je narednu noć prespavala u ovom mjestu kod privatnih izdavaoca smještaja. Na Tari su ljetos 25 dana boravili njeni roditelji koji su pomagali potragu, ali koji nisu bili mnogo pričljivi.

– Posljednji put kada se čula sa roditeljima Zhy Xinyue im je poručila da je našla svoj mir i da je ne traže, pritom ne precizivarši gdje je našla taj mir. Nisu nam to rekli njeni otac i majka, koji su prilično bili rezervisani prema ljudima koji su učestvovali u potrazi, nego drugi Kinezi koji su istim poslom bili na Tari. Njeni roditelji, s obzirom na posljednju informaciju od svoje kćerke – da je našla mir – nisu gubili nadu da je živa i tražili su je ovim dijelom Srbije, između ostalog i obilazili ženske manastire nadajući se da se možda zamonašila – kaže sagovornik.

(Blic)