Hronika

"NASMIJANI UBICA" OSTAJE U MAĐARSKOJ Čabi Deru produžen pritvor za tri mjeseca

Tužilaštvo u Mađarskoj predložilo je da se Čabi Deru, osumnjičenom za tri ubistva u tri države, pritvor produži za još tri mjeseca.

"NASMIJANI UBICA" OSTAJE U MAĐARSKOJ Čabi Deru produžen pritvor za tri mjeseca
FOTO: PROFIMEDIA

Kako su prenijeli tamošnji mediji, tužilaštvo je predložilo produžetak pritvora, uz navode da je to jedini način da se osigura njegovo prisustvo u postupku, kao i da se isključi ometanje dokazivanja. Sud je prihvatio ovu odluku, ali ona još nije pravosnažna s obzirom na to da odbrana ima pravo na žalbu.

Podsjećanja radi, Čaba Der, plaćeni ubica iz Čantavira, uhapšen je u Pragu 1. marta prošle godine, a 18. jula iste godine predat je mađarskoj policiji.

Poslednje u nizu ubistava desilo se u Beogradu, 5. januara 2019. godine, kada je Der hladnokrvno ubio Nebojšu Markovića dok je pakovao dječja kolica u gepek ispred zgrade u kojoj je živeo na Banovom brdu. Der je na posljednjem ročištu priznao da je počinio ovo ubistvo, koje je inače i zabilježeno nadzornom kamerom.

Pored ove likvidacije, Čabi Deru se na teret stavljaju ubistvo Ivana Serdarušića 30. jula 2018. godine u italijanskom restoranu u Amsterdamu i mađarskog biznimena Lasla V, u septembru iste godine, na parkingu tržnog centra u Budimpešti.

Der je prethodno priznao i ubistvo mađarskog biznismena. Krajem novembra prošle godine rekao je da je za ubistvo u Mađarskoj koristio pištolj “škorpion” i otkrio gdje ga je sakrio u centru Budimpešte.

Kada je riječ o ubistvu Serdarušića, holandski mediji objavili su dva snimka prvi na kom se vidi kako ubica maskiran u turistu ulazi u lokal dok iz torbe vadi oružje, a zatim bježi sa lica mjesta i drugi na kom se vidi Čaba Der kako u bijeloj majici i šortsu šeta ulicama Amsterdama.