Društvo

NASTAVAK PROTESTA Srbi se i danas okupili ispred opština u Leposaviću i Zvečanu

Srbi su se i danas okupili kod opštinskih zgrada u Leposaviću i Zvečanu, protestujući zbog nelegalnih gradonačelnika u opštinama na sjeveru i prisustva specijalaca kosovske policije.

Kosovo Zvečan protest građana
FOTO: ERKIN KEÇI/ANADOLIJA

U Leposaviću je jutro mirno, a američki vojnici KFOR i dalje dežuraju oko opštinske zgrade u kojoj se nalazi novoimenovani gradonačelnik Ljuzljim Hetemi, koji je izabran na nedavnim lokalnim izborima koje su Srbi bojkotovali i na koje je izašlo nešto više od tri odsto građana.

Osim KFOR, iza zgrade, na mjestu gdje se takođe može izaći iz opštinske zgrade i dalje su dva vozila specijalnih jedinica Kosovske policije.

Bodljikava žica je uklonjena, ali i dalje se može vidjeti urolana u blizini, prenose srpski portali na Kosovu i Metohiji.

Pročitajte još

Građani Zvečana protestuju 13. dan zaredom i ne odustaju od zahtjeva da se specijalne jedinice policije povuku i da se radnicima opštine omogući nesmetan povratak na radna mjesta.

Pripadnici KFOR su prije nekoliko dana djelimično uklonili bodljikavu žicu, koja se nalazila na putu do opštinske zgrade, dok je na ulici ostala metalna ograda koja razdvaja građane od pripadnika KFOR.

U ponedjeljak, 29. maja, tokom protesta u Zvečanu došlo je do sukoba između specijalaca kosovske policije i pripadnika KFOR sa građanima Srbima.

Tom prilikom povrijeđeno je više od 50 Srba i više od 20 pripadnika međunarodne mirovne misije.

Srbi koji su proteklih dana mirno protestovali u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, zahtijevaju da specijalne jedinice Kosovske policije napuste sve četiri opštine i da albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština. 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije