Politika

NASTAVAK SAGE O IZBORNOM ZAKONU "Prijateljski" savjet OHR POTAPA političke nade HDZ BiH

Ulje na vatru tokom pregovora o izmjenama Izbornog zakona uskoro će dodati Ustavni sud BiH, koji na apelaciju Borjane Krišto treba da ocijeni dio Ustava Federacije.

NASTAVAK SAGE O IZBORNOM ZAKONU "Prijateljski" savjet OHR POTAPA političke nade HDZ BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Borjana Krišto i Dragan Čović

Kakva god odluka da bude, zakomplikovaće ionako mučne pregovore domaćih i stranih političara o izbornoj reformi, jer se tiče vruće teme izbora delegata iz kantona u Dom naroda FBiH.

Ustavni sud BiH je već jednom odlučivao na tu temu, te je na apelaciju Bože Ljubića poništio dio Izbornog zakona BiH, koji kaže da iz svakog kantona u FBiH mora da bude birano najmanje po tri delegata iz svakog od konstitutivnih naroda.

U tom trenutku hrvatski lideri su slavili, jer im je to bio argument za tezu da bošnjački kantoni i stranke više neće birati hrvatske delegate, već će ih birati samo hrvatski kantoni. Na krilima te pobjede krenuli su u izmjene Izbornog zakona, koje još nisu okončane.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

U međuvremenu, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Borjana Krišto otišla je i korak dalje, tražeći da budu poništene odredbe federalnog Ustava. Ali, za razliku od Izbornog zakona, Ustav FBiH izbor delegata tretira na labaviji način i kaže da će iz svakog kantona biti izabran bar po jedan delegat iz svakog naroda, pod uslovom da taj narod ima bar jednog poslanika u tom kantonu.

Kako smo saznali od stručnjaka iz ove oblasti, velike su šanse da Ustavni sud BiH zbog toga odbaci apelaciju Krišto, što bi bio veliki udar na argmente HDZ BiH u aktuelnim pregovorima stranaka o Izbornom zakonu.

Pročitajte još

Na to upućuje nekoliko stvari, a ključno je mišljenje koje je Ustavnom sudu BiH dostavio OHR u svojstvu „prijatelja suda“. U tom aktu OHR navodi da postojeće ustavne odredbe u FBiH treba zadržati jer, navodno, promovišu jednakost svih naroda na prostoru cijele Federacije.

-Ova odredba omogućava konstitutivnim narodima koji su manjina u određenom kantonu da imaju “vitalni nacionalni interes” zaštićen u tom kantonu, čak i ako je samo jedan od njihovih poslanika izabran u skupštini – zaključuje OHR u odgovoru koga je objavio Žurnal.

Borjana Krišto za Srpskainfo kaže da je ne iznenađuje stav OHR jer se moglo očekivati da međunarodna zajednica stane iza ustavnih odredbi koje je sama nametnula.

-To ne bi trebalo da bude mjerodavno prilikom donošenja odluka Ustavnog suda BiH jer su odredbe koje su nam nametnuli stranci dovele do destabilizacije odnosa i političkih prilika i ustavne krize u kojoj se sada nalazimo – kaže Krišto.

Iz Ustavnog suda BiH za sada nam nisu odgovorili kada će donijeti konačnu odluku i da li će uvažiti stavove OHR.

Stručnjak za izbornu problematiku Vehid Šehić smatra da se postavlja logično pitanje da li Ustavni sud BiH može da proglasi neustavnim odredbe Ustava FBiH.

Foto: Srna
Foto: Srna
Vehid Šehić

-Tu će biti velika polemika, ništa ne treba prejudicirati jer svako tumači odluku onako kako mu to odgovara – kaže Šehić.

Mešić: HDZ neće dobiti ništa

Šef Kluba poslanika SDP u Predstavničkom domu BiH Mirsad Mešić smatra da „nema tog Ustavnog suda čije odluke mogu uticati na rad HDZ“.

-Oni prihvataju odluke samo kada njima odgovaraju. Došli su u priliku da mogu ucjenjivati, vidjećemo dokle će ići. Ako je suditi po izjavama Dragana Čovića, ne misle to raditi posle izbora. Ne smatram to nikakvom ozbiljnom politikom već politikom sve ili ništa. Očigledno će dobiti ništa – kaže Mešić za Srpskainfo.