Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Nastavak sapunice

Kolumne
Autor:

Foto RAS arhiva

Idilična slika trojice članova Predsjedništva BiH, koja su se na dan inauguracije srdačno rukovali, smješkali i „nikad brže“ dogovorili ko će biti predsjedavajući u narednih osam mjeseci, trajala je svega tri dana. Ovim su potvrđena predviđanja političkih analitičara da nas u naredne četiri godine, bar što se tiče ove institucije, čekaju samo burne rasprave i neslaganja oko većine pitanja.

Da trojica članova Predsjedništva BiH imaju potpuno različite stavove o mnogim pitanjima nije nikakva tajna. Isto tako, niko nije naivno očekivao ni da će njih trojica idilično sarađivati i o svemu se na lijep način dogovarati.

Ipak, ono što zabrinjava jeste činjenica da je sukob krenuo već trećeg dana, i to oko zastave Srpske, koja se našla ispred kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, a ne oko loše ekonomske situacije u kojoj žive građani ili sve većeg odliva stanovništva i drugih važnih pitanja, koja bi što prije trebalo riješiti. Problema je mnogo, a vremena malo, bar što se tiče prosječnog stanovnika BiH.

Svjesni smo da će sukob oko zastave potrajati, ali se isto tako plašimo i da će, kada se prestanu svađati oko nje, doći novi, i tako u krug. Po već mnogo puta viđenom receptu odgovornost će prebacivati jedni na druge, svađati se, prebrojavati nacionalna i krvna zrnca, preglasavati, ograđivati od izjava onog drugog, i tako sve dok ne zaborave šta je uopšte bila tema razgovora i oko čega su se ono svađali.

A u međuvremenu prosječnom građaninu neće preostati ništa drugo nego da spakuje kofere i krene putem onih koji su već napustili BiH ili da ostane i čeka nastavak još jedne sapunice zvane Predsjedništvo BiH, od kojeg smo već navikli da ništa dobro ne očekujemo.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO