Hronika

NASTAVAK SUĐENJA Utvrđeno da je Mika Aleksić SPOSOBAN DA PRATI ROČIŠTA i da mora da se pojavljuje na njima

Suđenje samozvanom profesoru glume, Miroslavu Miki Aleksiću, optuženom za silovanje i nedozvoljene polne radnje nad djevojkama koje su pohađale časove glume, danas bi trebalo da se nastavi pred Višim sudom u Beogradu.

Miroslav Aleksić
FOTO: MILAN ILIĆ / RINGIER

Predsjednik Višeg suda u Beogradu, Dragan Milošević, ranije je u intervjuu za Blic naveo da je od ukupno 23 glavna pretresa u predmetu protiv Aleksića 15 održano, a 8 odloženo ili otkazano. 

– Od pomenutih 8 neodržanih glavnih pretresa čak 6 nije održano zbog bolesti okrivljenog, 1 zbog štrajka advokata i samo 1 zbog spriječenosti suda. Glavni pretresi se zakazuju jednom mjesečno, osim u periodima godišnjih odmora. Dakle i brže od dinamike predviđene zakonom za okrivljenog koji se nalazi na slobodi – naveo je sudija Milošević.

Suđenje može da prati iz sudnice

Sudsko vijeće je zbog Aleksićevih učestalih odlaganja ročišta uz opravdanje da je samozvani profesor lošeg zdravlja zatražilo da se ljekarskim vještačenjem optuženog Aleksića utvrdi njegova procesna sposobnost.

Pročitajte još

Kako je pisano, u pomenutom vještačenju navodi se da je Miroslav Mika Aleksić procesno sposoban te i da može da prati suđenje osim u jednoj situaciji – kada prima terapiju za maligno oboljenje.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Blic, tim vještaka i ljekara utvrdio je tokom vještačenja Aleksića da nije bilo nikakvog oboljenja koje bi uticalo na njegovo zdravlje u stepenu koje podrazumijeva i isključivanje njegove sposobnosti da prati suđenja.

– Ljekari su naveli da te bolesti mogu da se uspješno kontrolišu i omoguće Aleksiću da prisustvuje glavnom pretresu – kaže izvor upoznat sa slučajem.

Optužnica

Aleksić je, prema optužnici, počinio četiri krivična djela silovanja, dva u produženom trajanju, kao i pet krivičnih djela polnog uznemiravanja. 

On je negirao djela koja mu se stavljaju na teret, a u svojim izlaganjima je svjedočenja oštećenih poredio sa serijom “Seks i grad” i sa meksičkim sapunicama.

Aleksić je uhapšen u januaru 2021. godine, a pritvor mu je u septembru zamjenjen kućnim pritvorom uz elektronski nadzor, koji je ukinut u martu 2023. godine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu