Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Nastavlja se TESTIRANJE NA IMUNITET: Još pet porodica se uključilo u VAŽNU EPIDEMIOLOŠKU STUDIJU

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Zavod za javno zdravlje Užice počeo je sa uzimanjem uzoraka za testiranje kolektivnog imuniteta na virus kovid 19. Testirano je pet porodica iz Zlatiborskog okruga, a uzorci se obrađuju na Intitutu za primjenu nuklearne energije u Beogradu.

Do sada je testirano pet porodica iz Užica, Kosjerića, Bajine Bašte i Požege, što je 20 ispitanika, a optimalan broj testiranih za Zlatiborski okrug je 30, navode u Zavodu za javno zdravlje Užice.

– To je serološko ispitivanje krvi koje procjenjuje da li su stvorena antitijela na virus, odnosno da li je neka osoba bila u kontaktu sa virusom ili ne. S obrzirom da svi ispitanici popunjavaju anketu procjenjujemo da li je osoba, ako je bila u kontaktu, bila asimptomatski ili je imala određene simptome – rekla je Katarina Ristović iz užičkog Zavoda za javno zdravlje.

Porodice su, kaže Ristović, izabrane metodom slučajnog odabira iz grupe podataka odakle se uzimaju adresa i kontakt telefon.

– Jedini kriterijum da neko ne učestvuje u istraživanju je ako može da dođe do kontraindikacija zbog uzimanja krvi iz vene. Ako je osoba preležala korona virus, nije isključena iz istraživanja. Sve osobe starije od sedam godina mogu da budu uključene u istraživanje, s tim što neki član može da odbije učestvovanje u istraživanju tako da od toga zavisi koliko ćemo članova porodice testirati – rekla je Ristovićeva.

Testiranje je počelo prije dvije nedjelje i uzorci se šalju Institutu za primjenu nuklearne energiije u Beogradu. Istraživanje će trajati nekoliko mjeseci, a cilj je da se procjeni raširenost virusa i otpornost populacije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO