Svijet

Nastavljaju da rade zajedno: Rusija će podržati kineske kompanije koje zamijene zapadne

Rusija je spremna da podrži kineske kompanije u namjeri da zamijene strana preduzeća koja su napustila zemlju, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Vladimir Putin
FOTO: PAVEL BEDNYAKOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

On je na sastanku sa predsjednikom Kine Si Đinpingom u Moskvi rekao da je Rusija spremna da podrži kineske kompanije u zamjeni proizvodnih kapaciteta zapadnih preduzeća koja su napustila Rusiju.

Putin je naglasio da Moskva podržava upotrebu kineskog juana u trgovini Rusije sa zemljama Azije, Latinske Amerike i Afrike.

– Siguran sam da će se ovi oblici trgovine vršiti u juanima između ruskih partnera i kolega iz trećih zemalja, istakao je Putin.

Govoreći o daljoj saradnji, Putin je naveo da Rusija i Kina namjeravaju da osnuju radnu grupu koja će nadgledati projekat “Sjevernomorske rute”, te da Moskva saradnju sa kineskim partnerima u razvoju tranzitnog potencijala te rute smatra obećavajućom.

Putin je naglasio da Rusija i Kina mogu da postanu globalni lideri u polju informacionih tehnologija i vještačke inteligencije ukoliko kombinuju svoj potencijal.

Pročitajte još

– Kombinovanjem našeg bogatog naučnog potencijala i kapaciteta za proizvodnju, Rusija i Kina mogu da postanu svjetski lideri u polju informacione tehnologije, bezbjednosti mreže i vještačke inteligencije, dodao je Putin.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije