Hronika

NASTAVLJENO SUĐENJE MALČANSKOM BERBERINU Stražari ga uveli na zadnji ulaz daleko od očiju novinara

Pred Višim sudom u Nišu danas se nastavlja suđenje Ninoslavu Jovanoviću poznatijem kao Malčanski berberin, optuženom za otmicu 12-godišnje djevojčice i višednevno zlostavljanje krajem decembra prošle godine.

NASTAVLJENO SUĐENJE MALČANSKOM BERBERINU Stražari ga uveli na zadnji ulaz daleko od očiju novinara
FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ/RAS SRBIJA

Jovanović je doveden maricom KPZ Niš u pratnji zatvorskih stražara i pravosudne straže Palate pravde u Nišu uvden u sud. Po već poznatom sistemu, Malčanski berberin uveden je na zadnja vrata, tako da su novinarske ekipe jedva uspjele da ga vide.

Kako Blic saznaje, na današnjem nastavku suđenja sud bi na trebalo da donese odluku na koji način će svjedočiti zlostavljana djevojčica.

– Svjedočenje maloljetne oštećene sud je prihvatio da bude izvedeno kao dokaz na glavnom pretresu još na pripremnom ročištu, a da li će se oštećena neposredno ispitivati ili će se vršiti uvid u njen raniji iskaz dat u tužilaštvu odluka je suda koja zavisi od toga da li su za to ispunjene odgovarajući zakonom propisani uslovi i procjene suda o neophodnosti njenog neposrednog ispitivanja. Svoju odluku o tome sud u svakom slučaju neće unaprijed saopštavati javnosti, imajući u vidu da se cijeli postupak sporovodi bez javnosti upravo radi zaštite inetresa maloljetne oštećene – pojašnjavaju u Višem sudu u Nišu.

Pročitajte još

Ukoliko bi se pak djevojčica ispitivala kao svjedok na glavnom pretresu, ona bi imala status „posebno osjetljivog svjedoka“, objašnjavaju u Višem sudu, te u skladu sa tim ona bi bila ispitivana po pravilima o ispitivanju svakog posebno osjetljivog svjedoka, koja je zakon izričito predvidio.

To znači da ona u tom slučaju ne bi svjedočila iz sudnice, već iz posebne prostorije u niškoj Palati pravde, putem video linka.

Prošlo ročište koje je bilo zakazano za 16. septembar odloženo je “zbog bolesti optuženog”, zbog čega je deo javnosti odmah posumnjao da Jovanović time želi da izbjegne pojavljivanje na sudu pred kojim bi trebalo prvi put da svjedoči njegova maloljetna žrtva.

No, kako je Blicu rečeno u Višem sudu u Nišu, Jovanović do sada nije prijavljivao zdravstvene tegobe kao razlog zbog koga traži odlaganje glavnog pretresa pa „za sada nema nikakve sumnje da se radi o zloupotrebi od strane optuženog“.