Svijet

"NATO SE IGRA VATROM" Iz Kremlja stižu oštre reakcije na aktivnosti Alijanse i naoružavanje Ukrajine

Dostavljajući Ukrajini naoružanje, zemlje članice NATO igraju se vatrom, smatra direktor Odjeljenja za panevropsku saradnju u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Nikolaj Kobrinjec.

"NATO SE IGRA VATROM" Iz Kremlja stižu oštre reakcije na aktivnosti Alijanse i naoružavanje Ukrajine
FOTO: ROMAN PILIPEY/EPA

On je u intervjuu za RIA Novosti naveo je da je 40.000 vojnika NATO trenutno u stanju visoke pripravnosti i da jača istočno krilo Alijanse.

– Još više zabrinjavaju vojne isporuke iz zemalja NATO Ukrajini. Igraju se vatrom – istakao je Kobrinjec.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u više navrata je ukazivalo da bi oružje poslato u Ukrajinu moglo da završi u rukama nacionalista i terorista.

Pročitajte još

U međuvremenu, Rusija razmješta svoje snage iz Gruzije kako bi ojačala napad na Ukrajinu, saopštila je britanska vojna obaveštajna služba.

– Između 1.200 i 2.000 ruskih vojnika se preraspoređuje u tri bataljonske taktičke grupe – navelo je sinoć britansko ministarstvo odbrane, prenio je Rojters.

Ruske snage se povlače iz regiona Černigov, ali još nisu potpuno otišle, izjavio je danas lokalni guverner Vjačeslav Čaus u video obraćanju, prenio je Rojters.

FOTO: SERGEI ILNITSKY/EPA
FOTO: SERGEI ILNITSKY/EPA

– Vazdušni i raketni napadi su i dalje mogući u regionu, niko ne otpisuje tu mogućnost – kazao je Čaus, navodeći da je ukrajinska vojska počela da obezbjeđuje naselja koja su prethodno držale ruske trupe.

Čaus je rekao da je isuviše rano za ukrajinske snage u regionu Černigov da “spuste gard”, jer, kako je napomenuo, “ruska vojska je i dalje na našoj teritoriji”.

Rusija je u utorak saopštila da će smanjiti operacije u regionima Černigov i Kijev.

Ubijeno najmanje 153 djece od početka napada

Najmanje 153 djece ubijeno je u Ukrajini od početka ruskog napada na tu zemlju prije pet nedjelja, a više od 245 djece je ranjeno, saopšteno je juče iz kancelarije državnog tužioca Ukrajine.

Bombardovanjem i granatiranjem je uništeno 859 obrazovnih ustanova, od čega su 83 potpuno razorene, navodi se u saopštenju.

Ukrajinsko državno tužilaštvo ističe da i dalje radi na utvrđivanju ukupnog broja žrtava među djecom u Mariupolju, kao i u nekim oblastima kod regiona Kijeva, Černigova i Luganska, prenio je CNN.

Prihvati notifikacije