Svijet

“NAUČILI SMO LEKCIJU” Merkelova upozorava da ne treba zatvarati unutrašnje granice EU

Njemački kancelar Angela Merkel upozorila je da ne treba zatvarati granice između članica EU povodom nastavka širenja virusa korona, saopštio je portparol Merkelove Štefan Zajbert.

“NAUČILI SMO LEKCIJU” Merkelova upozorava da ne treba zatvarati unutrašnje granice EU
FOTO: CHRISTIAN MARQUARDT/EPA

On je nakon samita lidera EU i vlada zemalja članica rekao da je za Njemačku kao zemlju u sredini Evrope posebno važno da postoji funkcionalna ekonomska cirkulacija.

Govoreći o ranijem zatvaranju granica i uticaju na ekonomiju u EU, predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da smatra da su “naučene lekcije”, javio je TASS.

Pročitajte još

– Mislim da smo svi naučili lekcije. Trebalo je vrlo malo vremena da se razumije da to ometa jedinstveno tržište i protok robe. Nije zaustavilo širenje virusa -naglasila je Fon der Lajenova.

Kineski zvaničnici su krajem prošle godine obavijestili Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) o širenju novog virusa u gradu Vuhan u Kini, koji izaziva do tada nepoznatu vrstu upale pluća.

SZO je 11. marta proglasila globalnu pandemiju nakon što se virus raširio u sve dijelove svijeta, oboljenje je nazvala kovid 19, a sam virus SARS-KoV-2.

Više od 45.312.680 ljudi u svijetu zaraženo virusom korona, preminulo je 1.185.730, a ozdravilo je 32.985.500.