Svijet

NAUČNICI PODIJELJENI Nezavisna komisija FDA protiv treće doze vakcine

Uticajni savjetodavni odbor američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) odbacio je danas plan da se dodatna, treća doza Fajzerove vakcine protiv kovida 19, ponudi većini Amerikanaca.

NAUČNICI PODIJELJENI Nezavisna komisija FDA protiv treće doze vakcine
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Panel nezavisnih eksperata koje je okupila Uprava za hranu i lijekove glasao je sa 16 glasova za i 12 protiv, a članovi su izrazili nezadovoljstvo što Fajzer nije pružio dovoljno podataka o bezbjednosti dodatnih doza, preneo je Glas Amerike.

Time je, kako navodi VOA, zadat udarac administraciji američkog predsjednika Džozefa Bajdena, koja pokušava da pojača zaštitu građana od veoma zaraznog, delta soja virusa.

Mnogi su doveli u pitanje da li je svrsishodno dodatno vakcinisanje skoro svih dijelova populacije, umjesto davanja dodatne vakcine određenim grupama.

Pročitajte još

I lideri FDA i savjetodavni odbor su, što je, kako ocjenjuje VOA, neoubičajeno, nagovijestili da su spremni da glasaju još jednom o tome da li treba preporučiti dodatne doze starijim Amerikancima ili drugim grupama kojima prijeti veći rizik od bolesti.

Debata je trajala nekoliko sati.

Članovi komisije su se, takođe, žalili da podaci koje su pružili izraelski istraživači o trećoj dozi možda nisu odgovarajući da se predvidi stanje u SAD.

Naučnici unutar i van američke vlade su proteklih dana podijeljeni u pogledu potrebe za dodatnim dozama i oko pitanja ko treba da ih dobije, dok se Svjetska zdravstvena organizacija snažno protivi tome da bogate nacije daju treću dozu svojim stanovnicima, dok siromašne zemlje nemaju dovoljno vakcina za prvu dozu.

Dok istraživanja pokazuju da nivo imuniteteta kod vakcinisanih vremenom opada, što treća doza može da spriječi, Fajzerova vakcina i dalje pruža visoku zaštitu od teške bolesti i smrti, čak i za vrijeme širenja veoma zarazne delta varijante.

Prihvati notifikacije